Perustelut
Tampereen 4H-yhdistys ry (Y-tunnus: 0288623-9) on osoittanut Tampereen kaupungille avustushakemuksen Liikkuvaan 4H BusinessLab -toimintaan vuodelle 2023. Haettava avustussumma on 9 000 euroa. Elinvoima- ja osaamislautakunta on myöntänyt 9 000 euron avustuksen vuonna 2021 (24.2.2021 § 31) ja 2022 (26.1.2022 § 16) Tampereen 4H- yhdistykselle Liikkuvan BusinessLab:n toteuttamiseen.
4H-järjestö on useissa maissa toimiva lasten- ja nuortenjärjestö, jonka toimintaan kuuluvat esimerkiksi kerhot. Järjestön tunnussanat tulevat sanoista "head, hands, heart and health", jotka on käännetty suomeksi "harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi".
4H-toimintaa järjestetään 6–28 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Vanhemmille lapsille järjestö tarjoaa erilaisia koulutuksia ja kursseja, jotka opastavat nuorta kohti työelämää. 4H-järjestössä kehitettiin kymmenen vuotta sitten 4H-yritys, jonka voi perustaa jo 13-vuotiaana ja harrastuksenomaista yritystoimintaa voi jatkaa aina 28-vuotiaaksi asti. Nuori saa tuekseen yritysohjaajan ja hän käy 4H-yrityskurssin. 4H-yritystoiminta tapahtuu koulupäivän ulkopuolella omalla vapaa-ajalla. 4H-yrittäjyys on mahdollistanut yrittäjyyden myös sellaisille nuorille, joiden lähipiirissä ei ole yrittäjiä. 4H-yritysten lukumäärä on noussut vuosittain ja nykyisin Suomessa toimii yli 1500 4H-yritystä.
Suomen 4H-liitto on kehittänyt 4H-yrittäjyyden laajentamiseen 4H BusinessLab -konseptin, ja toiminta alkoi Tampereen seudulla syksyllä 2020. Kaupungin lisäksi mukana tukemisessa on ollut seitsemän muuta kuntaa. Viime vuoden aikana toteutettiin mm. kymmeniä yritysinfoja, jotka tavoittivat toista tuhatta nuorta. Lisäksi järjestettiin useita 4H-yritysvalmennuksia sekä työpajoja. Tampereella on vuodesta 2017 lähtien perustettu noin 65 4H-yritystä. Tarkemmat toteutetut toimenpiteet löytyvät liitteenä olevasta avustushakemuksesta.
Suomen 4H-liitto on saanut käynnistämistuen BusinessLab toimintaan myös Tampereen Kauppayhdistyksen säätiöltä. Rahoitus käytetään mm. yrityskoordinaattorin palkkaan, matkakuluihin, materiaaleihin ja nuorten yrityskurssien kuluihin.
4H-toiminta kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja voi olla monelle nuorella mahdollisuus saada ensimmäinen työpaikka, harjoitella myyntiosaamista ja asiakaspalvelua. Tämä helpottaa työpaikan saamista myös tulevaisuudessa. 4H-yrittäjyys on mahdollisuus myös vastavalmistuneelle, joka ei ole työllistynyt heti tai välivuottaan pitävälle opiskelijalle. Yhdistyksen toiminta tukee kaupungin tavoitteita lasten ja nuorten hyvinvointierojen kaventamisessa sekä nuorten koulutus- ja työllistymispolkujen varmistamisessa. Nuorten yrittäjyys alentaa kynnystä aikuisiän yrittäjyydelle ja tukee näin startup- toiminnan kasvattamista kaupungissa tulevaisuudessa, mikä kuuluu myös pormestariohjelman tavoitteisiin.
Avustustoimintaa ohjeistavat Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet (kh 19.9.2022 § 367) sekä Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet (elosa 19.10.2022 § 115) -asiakirjat. Avustushakemusta käsiteltäessä on otettu huomioon valtiontukisääntely.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2023 § 17) mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.
Tampereen kaupunki maksaa avustukset yhdessä tai useammassa erässä ilman avustuksen saajan laskutusta, kun päätös on lainvoimainen. Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpito ja muu seuranta siten, että avustuksen tarkoituksenmukaista käyttöä voidaan luotettavasti seurata ja arvioida.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Tampereen kaupunki myöntää Tampereen 4H-yhdistyksen Liikkuvaan BusinessLab-toimintaan yhteensä 9 000 euroa vuodelle 2023.
Kustannukset katetaan elinkeinopalvelut -palveluryhmän kustannuspaikalta 154051.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.