Perustelut
TE-palvelut 2024 -uudistuksessa lakisääteiset julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirtyvät valtiolta kuntien järjestämisvastuulle ja kunnat tulevat toimimaan laajasti työllisyys- ja yrityspalvelujen järjestäjinä. Julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen järjestämisvastuun toteuttamiseen kytketään valtionosuuksiin pohjautuva rahoitusmalli, joka ohjaa kuntien toimintaa nopean työllistymisen edistämiseen. Osaavan työvoiman saatavuus ja vaikuttavasti toteutuva kohtaanto ovat talouden, kasvun ja kilpailukyvyn keskeisiä tekijöitä sekä työllistyminen ja työssä pysyminen kuntalaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden vahva edistäjä. Työllisyyttä ja osaavan työvoiman saatavuutta turvataan ekosysteemipohjaisen palvelurakenteen (elinkeinoelämä, koulutusorganisaatiot, yksityinen ja kolmas sektori, hyvinvointialue) toiminnalla ja sen kehittämisellä.
Rekrytointikoordinaattorin ydintehtävänä on yhdistää työtä ja työvoimaa etsivät. Rekrytointikoordinaattori käy aktiivista vuoropuhelua yritysten ja muiden työnantajien kanssa työvoimatarpeista, välittää yrityksiin tietoa tarjolla olevista osaajista ja räätälöi yritysten työvoimatarpeisiin työnantajakohtaisia yksilöllisiä rekrytoinnin ratkaisuja. Rekrytointikoordinaattorin tehtävänä on myös rakentaa työnhakijoille polkuja rekrytoiviin yrityksiin. Rekrytointikoordinaattori tukee työnhakijan työnetsintää ja räätälöi tarvittavat tukipalvelut verkostoyhteistyönä rekrytoinnin onnistumiseksi. Työllistymistä edistävien palvelujen tavoitteena rekrytointilanteissa on myös edesauttaa rekrytoitavan henkilön työssä pysymistä ja urapolun etenemistä. Rekrytointikoordinaattorin tehtävään sisältyy päätöksentekoa ja julkisen vallan käyttöä, jolla on vaikutusta asiakkaiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin.
TE-palvelut 2024 -uudistuksen järjestämisvastuun siirtymiseen saakka käynnissä olevan kuntakokeilun palvelujen turvaaminen edellyttää tehtävien vakinaistamista. Vakituisilla viroilla turvataan työllisyys- ja kasvupalvelujen lakisääteisen ydintehtävän vaikuttavaan ja tulokselliseen toteuttamiseen tarvittavan osaamisen saaminen ja säilyminen organisaatiossa sekä mahdollisuus ammattitaitoiseen, asiantuntevaan ja laadukkaaseen valmistautumiseen TE-palvelut 2024 -uudistuksen tuomiin laajeneviin lakisääteisiin vastuisiin. Työ- ja virkasuhteisia tehtäviä vakinaistetaan asteittain uudistuksen edetessä. Laki työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta (1269/2020) on voimassa 31.12.2024 asti ja maaliskuussa 2023 vahvistettavassa TE-palvelut 2024 -uudistuksessa lakisääteiset julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirtyvät valtiolta kuntien järjestämisvastuulle 1.1.2025 alkaen.
Esitetään, että työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmään, rekrytointipalvelut ja kohtaannon rekrytointipalveluihin perustetaan viisi (5) rekrytointikoordinaattorin virkaa 1.2.2023 alkaen.
Perustettavan viran tiedot:
Toimintayksikkö: Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue, työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmä, rekrytointipalvelut ja kohtaanto, rekrytointipalvelut
Tehtävänimike: Rekrytointikoordinaattori
Kustannuspaikka: 154210
Esihenkilö: tiimiesimies
Palvelussuhteen laji: virka
Palkka: 3110,56 €/kk.
Sopimus/hinnoittelu: KVTES, 01ASI040, TVA taso 1
Asema: muu
Esihenkilösasema: ei
Työaikajärjestelmä: KVTES, toimistotyöaika 36,25 h/vko
Kokoaikainen, 100 %
Vakanssit sisältyvät vuoden 2023 talous- ja henkilöstösuunnitelmaan.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2023) 42 § perusteella viran perustamisesta päättää lautakunta alaisessaan toiminnassa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueelle työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmään, rekrytointipalvelut ja kohtaannon rekrytointipalvelut-tiimiin perustetaan viisi (5) rekrytointikoordinaattorin virkaa 1.2.2023 alkaen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.