Perustelut
Tampereen kaupunkistrategia 2030 linjaa vahvasta elämyskaupungin kehittämisestä, jossa kaupunki tunnetaan houkuttelevasta lähiluonnosta ja virkistysmahdollisuuksista. Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelma linjaa vastaavasti, että kulttuuri-, tapahtuma-, kaupunki- ja luontomatkailu ovat tärkeitä osia Tampereen elämystaloudessa. Lisäksi pormestariohjelma linjaa, että Tampereen roolia johtavana Lakeland Finland -kaupunkina tulee korostaa, esimerkiksi veneily- ja vesiliikennekaupunkina ja Tampereen järvi- ja luontomatkailun edistämiseksi tehdään laaja-alainen tiekartta.
Näiden tavoitteiden pohjalta järvi- ja luontomatkailun tiekartta on nyt valmisteltu jatkokehittämisen pohjaksi. Järvi- ja luontomatkailua edistävät toimenpiteet ovat olleet aiemmin hajallaan ilman riittävää yhteistä kokonaisnäkemystä toiminnan pitkäjänteiseksi kehittämiseksi. Edellä kuvattujen kehityskokonaisuuksien eteenpäin vienti edellyttää järvi- ja luontomatkailun edistämisen nykyistä systemaattisempaa ja koordinoidumpaa johtamista ja kaupunkitasoista toimenpidekokonaisuutta yhteisen tekemisen pohjaksi. Tiekartta tilattiin Ekokumppanit Oy:ltä. Tilaajana toimi Tampereen kaupungin Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä. Selvitystyön ohjauksesta vastasi Vetovoima- ja edunvalvonta -palveluryhmä sidosryhmistä kootun ohjausryhmän kanssa. Tiekartta on osa Tampereen elämystalouden kehitysohjelmaa.
Tiekarttatyön tavoitteena on vahvistaa järvi- ja luontomatkailulle otollista liiketoimintaympäristöä, määrittää Tampereen järvi- ja luontomatkailun strategiatason visio, tavoitteet ja keskeiset kehityspolut, priorisoida kehitystoimenpiteet – investointitarpeet ja liiketaloudelliset vaikutukset sekä kartoittaa ratkaisut monialaisen kokonaisuuden johdonmukaiseen edistämiseen.
Tiekarttatyön pohjaksi tehtiin aiempien tutkimusten ja kehitystyön tulosten koonti ja tämän jälkeen suoritettiin markkinatutkimus ja avaintoimijahaastattelut. Markkinatutkimusten ja avaintoimijahaastatteluiden pohjalta tiivistyi vahvasti viesti siitä, että kaupungin järvi- ja luontomatkailun kehittämistä tulee jatkaa kaupungin urbaanin ympäristön ja ainutlaatuisen järvi- ja lähiluonnon yhdistelmänä. Keskeiseksi haasteeksi kulminoitui liiketoimintaan ja sujuvaan matkailuun liittyvän perusinfran toimivuus ja lukuisat kehittämistarpeet.
Tehdyn työn ja selvitysten pohjalta tiekarttatyön kehityspainopisteet jakautuvat kolmeen pääteemaan, joita ovat: 1. Laivaliikenne ja järvimatkailu, 2. Vetovoimakohteet ja 3. Aktiviteettireitistöt. Näiden keskeinen kehitystavoite tiivistyy erityisesti houkuttelevan laivaliikenteen kehittymiseen, tiettyjen vetovoimakohteiden kuten Mustalahden, Laukontorin ja Viikinsaaren alueiden vetovoiman kasvuun, luontokohteiden saavutettavuuden ja toimiviin retkeilyreitistöihin, kestävyyden edistämiseen, Teiskon alueen kehittymiseen sekä järvi- ja luontomatkailun kansainväliseen kasvuun.
Tiekarttatyön jatkokehittämistä ja toimeenpanoa jatketaan laajassa yhteistyössä osana elämystalouden kehitysohjelmaa yhdessä kaupungin palveluryhmien, Satamatoimiston, Visit Tampere Oy:n, Ekokumppanit Oy:n ja ja Särkänniemi Oy:n kanssa. Tätä tehdään laajasti myös alueen yrittäjien kanssa. Lisäksi järvi- ja luontomatkailutoimijoiden houkuttelu alueelle yhdessä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa jatkuu.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Järvi- ja luontomatkailun tiekartta hyväksytään jatkokehittämisen pohjaksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.