Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 512 Tampereen strategian Tekemisen kaupunki puolivälitarkastelu (kehittämiskokousasia) 

TRE:8434/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Strategiapäällikkö Nina Mustikkamäki, puh. 040 138 9234, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupungin lakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen strategia Tekemisen kaupunki hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa marraskuussa 2021. Strategia pohjautuu Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmaan 2021-2025. Tampereen strategia tähtää vuoteen 2030 ja se perustuu tulevaisuuden muutostekijöihin. Strategian visio ja painopisteet ilmaisevat yhdessä millainen Tampere on vuonna 2030, kun strategia toteutuu. Strategia sisältää lisäksi valtuustokaudelle painopisteittäin kohdistuvia linjauksia sekä tavoitteita ja niiden edistymistä kuvaavia mittareita.

Strategian hyväksymisen yhteydessä uudistettiin kaupungin strateginen johtamisjärjestelmä ja luotiin uusi, valtuustokauden johtamista ja suunnittelua tukeva ja ohjaava palvelusuunnitelma-asiakirja. Palvelusuunnitelmat tarkentavat ja konkretisoivat Tampereen strategiaa, strategiaa täydentäviä ohjelmia ja suunnitelmia sekä strategian laadinnan pohjana olevaa pormestariohjelmaa. Palvelusuunnitelmat laaditaan ja hyväksytään lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa valtuustokaudeksi 2022-2025, mutta niiden sisällöt tarkistetaan vuosittain ja tarvittaessa sisältöjä päivitetään osana toiminnan ja talouden prosessia. Palvelusuunnitelmat tarjoavat työvälineen, jolla kaupungin strategista suuntaa konkreettisen tekemisen tasolla on ketterästi mahdollista tarkistaa. Palvelusuunnitelmat tarkistetaan ja mahdollisesti päivitetään ensimmäisen kerran keväällä 2023.

Tekemisen kaupunki -strategia on ohjannut vuosien 2022 ja 2023 toiminnan ja talouden suunnittelua. Valtuustokautta on jäljellä vuodet 2024-2025. Tässä kohtaa on syytä arvioida strategian toteutumista ja tarkastella valtuustokauden tavoitteiden etenemistä.

Kaupunkien toimintaympäristö on tällä hetkellä voimakkaassa murroksessa. Kaupunkeihin vaikuttaa pitkän aikavälin muutosvoimia, joiden vaikutuksia on huomioitu strategian vuoteen 2030 ulottuvassa perustassa. Strategian hyväksymisen jälkeen toimintaympäristössä on tapahtunut äkillisiä muutoksia Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksesta (muuttunut turvallisuusympäristö sekä yleinen kustannustason ja hintojen nousu), mitkä nostavat tarpeen tarkastella valtuustokauden loppupuoliskon tekemisen kohdentamista. Myös 1.1.2023 käynnistyvän hyvinvointialueen vaikutuksia on syytä tarkastella. Lisäksi kiristyvä kuntatalous vuodesta 2024 eteenpäin edellyttää ennakoivaa toiminnan priorisointia.

Keväälle 2023 on suunniteltu strategian puolivälitarkastelua, jossa arvioidaan strategian etenemistä sekä käydään keskustelua toimintaympäristön muutosten nostamista mahdollisista päivitystarpeista kaupungin strategiseen kokonaisuuteen (palvelusuunnitelmat ja strategia). Pormestari Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelma tullaan arvioimaan vuoden 2023 alussa. Arviointi toimii pohjana strategisen kokonaisuuden puolivälitarkastelulle.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen strategian Tekemisen kaupunki puolivälitarkastelun prosessi merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden strategiajohtaja Reija Linnamaalle sekä strategiapäällikkö Nina Mustikkamäelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Mikko Aaltonen poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Nina Mustikkamäki, Heidi Ilvonen, Tuomas Huhtala, Mikko Nurminen, Lauri Savisaari, Teppo Rantanen, Johanna Ahlgrén-Holappa

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)