Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 513 Konsernihallinnon vuosisuunnitelma 2023 

TRE:8363/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Varonen Jukka, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintopäällikkö Heli Turunen,​ puh. 050 342 0652,​ etunimi. sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi. sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Konsernihallinnon vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää, jolla tuetaan toiminnan strategian mukaista suunnittelua, kehittämistä ja johtamista.  

Vuosisuunnitelma valmistellaan osana vuosittaista toiminnan ja talouden suunnittelua. Se tarkentaa ja toimeenpanee palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmaan kootaan konsernihallinnon toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelman toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta.   

Kaupunginhallitus on linjannut neljä kaupunkitasoista toiminnan painopistettä, joihin panostamalla strategian pitkän tähtäimen tavoitteet voidaan saavuttaa. Painopisteet ovat yhdenvertaiset yksilöt, tekevät yhteisöt, hiilineutraaleja tekoja ja tulevaisuuden edelläkävijyyttä. Konsernihallinnon toiminnassa painottuvat näiden ohella rohkeasti uudistuva kaupunki ja odotukset ylittävä asiakaskokemus.

Vuosisuunnitelmasta raportoidaan kaupunginhallitukselle kerran vuodessa.

Konsernihallinnon suunniteltu henkilötyövuosien määrä on 313,5. Konsernihallinnosta siirtyy vuoden 2023 alusta Pirkanmaan hyvinvointialueelle 50,92 henkilötyövuotta. Eduskuntavaalit työllistävät keskusvaalilautakuntaa kuuden henkilötyövuoden verran ja täysin uusia rekrytointeja esitetään yhteensä 15,48 henkilötyövuotta, joista osa on määräaikaisia. Pääosa uusista henkilötyövuosista kohdistuu hallintoyksiköön rakennettavaan keskitetysti johdettuun hankintaorganisaatioon, johon tulevista uusista henkilötyövuosista osa on sisäisiä siirtoja ja osa uusia rekrytointeja.

Konsernihallinnon suunniteltu toimintakate on yhteensä -33,3 milj. euroa ja yhteisten erien toimintakate on -111,4 milj. euroa.

Konsernihallinnon toimintakate sisältää erikseen sitovina erinä tarkastuslautakunnan, jonka toimintakate on -0,4 milj. euroa, keskusvaalilautakunnan -0,6 milj. euroa sekä ICT-kehittämisen -3,6 milj. euroa.

ICT-kehittämiseen on kokonaisuudessaan varattu yhteensä 8,8 milj. euroa, josta 5,2 milj. euroa on investointimenoja. 

Konsernihallinnon toimintakate on 0,7 milj. euroa vuoden 2022 muutettua vuosisuunnitelmaa parempi. Merkittävin syy tähän on ICT-kehittämisraha, jonka käyttötalousosuus vuoden 2022 lopussa on 3,1 milj. euroa vuoden 2023 suunnitelmaa suurempi. Toisaalta hallintoyksikköön perustetun hankintatiimin toiminta käynnistyy varsinaisesti vuonna 2023 ja sen on arvioitu aiheuttavan kustannuksia 0,7 milj. euroa enemmän kuin vuonna 2022. Uusi kaupunginarkisto lisää kustannuksia noin 0,7 milj. euroa. Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminnan aloituksesta johtuen tietohallinnon jatkuvissa palveluissa tulot pienenevät enemmän kuin menot, ja budjetoitu (ulkoinen) toimintakate heikkenee 1,4 milj. vuoteen 2022 nähden. Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen esikunta poistuu, ja sen myötä kustannukset pienenevät 0,4 milj. euroa.

Kaupungin yhteisiin eriin on koottu muun muassa kaupunkitasoisia yhteistoimintaosuuksia, jäsenmaksuja ja suurtapahtumakustannukset sekä työntekijöiden liikunta- ja kulttuurietuudesta aiheutuvat kustannukset. Ammatillisen koulutuksen valtionosuus osoitetaan täysimääräisenä koulutuksen järjestäjälle Tredulle yhteisten erien kautta ja se muodostaakin valtaosan yhteisten erien budjetista. Lisäksi on varauduttu 1 milj. euroa hyvinvointialueelle siirrettävien toimintojen luottotappioihin ja perintäkuluihin sekä siirron jälkeen aiheutuviin ennakoimattomiin menoihin.

Yhteisten erien toimintakate paranee vuoden 2022 vuosisuunnitelmaan nähden 15,6 milj. euroa. Suurin vaikuttava tekijä on sotesiirron myötä poistuvat Pirkanmaan pelastuslaitoksen maksuosuus 19 milj. euroa sekä pelastuslaitoksen eläkemenoperusteiset maksut 0,8 milj. euroa. Lisäksi liikunta- ja kulttuurietuuden sekä työmatkaliikenteen tuen kustannukset pienenevät sotesiirrosta johtuen 0,6 milj. euroa. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun rahoitus kasvaa noin 5 milj. eurolla.

Yhteisten erien investointeihin on varattu 1,6 milj. euroa kaupunginhallituksen käyttöön erillisten päätösten mukaan. Lisäksi osakkeisiin ja osuuksiin on varattu 0,3 milj. euroa Suomi-rata Oy:öön ja 2,5 milj. euron varaus sijoituksesta Sara Hildénin taidemuseon kiinteistöyhtiöön. Pysyvien vastaavien luovutustuloihin odotetaan Finnpark Oy:ltä sijoitetun vapaan oman pääoman palautusta 0,5 milj. euroa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Konsernihallinnon vuosisuunnitelma 2023 hyväksytään.

Kaupunginvaltuustoon nähden sitovia eriä ovat konsernihallinnolla tarkastuslautakunnan, keskusvaalilautakunnan ja muun konsernihallinnon toimintakatteet ja nettoinvestoinnit, tietohallinnon ICT-kehittämisen (113251) toimintakate + nettoinvestoinnit yhteensä sekä yhteisissä erissä toimintakate ja nettoinvestoinnit.

Suurtapahtumien (kustannuspaikka 113002) yhteenlaskettu toimintakate on kaupunginhallitukseen nähden sitova. Vuosisuunnitelman liitteenä esitetty suurtapahtumakohtainen erittely on suuntaa-antava ja uudelleenkohdennuksia suurtapahtumien välillä voidaan tehdä ilman kaupunginhallituksen erillistä päätöstä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden hallintojohtaja Jukka Varoselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Jukka Varonen, Heli Turunen, Jukka Männikkö, Anniina Ylä-Mattila, Reija Linnamaa, Sanna Sipilä, Maija Ranta, Jussi Mäkituuri

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.