Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 509 Omistajaohjauksen ajankohtaiskatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:4557/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tämä tiivis katsaus on laadittu kaupunginhallituksen käyttöön yleiskuvan saamiseksi omistajaohjauksen ajankohtaisista tapahtumista ja tekemisistä. Liitteeseen on koottu tietoja ja teemoja erityisesti vuoden 2022 keskeisistä asioista yleisellä tasolla sekä yhtiökohtaisesti.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto vastaa omistajaohjauksen täytäntöönpanosta ja konsernivalvonnasta tytäryhtiöiden ja liikelaitosten osalta. Jaosto kokoontuu yleensä kerran kuukaudessa.

Valtuusto päättää kaupunkistrategiasta ja konsernijaosto päättää sitä tukevista yhtiökohtaisista omistajastrategioista,​ joissa linjataan mitä kultakin omistukselta odotetaan ja mihin suuntaan ja millä toimenpiteillä omistajuutta kehitetään. Omistajaohjaus valmistelee ja toteuttaa näiden strategioiden mukaisia toimenpiteitä. Omistajan tahtotilan viestiminen konserniyhtiöiden hallituksille on yksi omistajaohjauksen keskeinen tehtävä ja edellytys sille, että yhtiöiden liiketoimintastrategiat ovat synkronissa kaupungin strategisten tavoitteiden kanssa. Syksyllä 2022 konsernijaosto päivitti 16 keskeisen yhtiön omistajastrategiat.

Konsernirakenne on ollut melko vakaa vuoden 2022 aikana. Mainittavin muutos on ollut Tuomi Logistiikka Oy:n omistuksen putoaminen 1.7.2022 alle 50 prosentin,​ kun Kanta Logistiikka Oy:n sulautumisessa luovutettiin uusia osakkeita sen osakkeenomistajille. Lisäksi syksyn 2022 aikana sekä Tampereen Kotilinnasäätiö sr että Tampereen työvalmennussäätiö Syke sr ovat uudistaneet sääntöjään siten, että kaupunki nimeää jatkossa alle puolet hallituksen jäsenistä ja molemmat säätiöt irtautuvat tämän johdosta Tampere-konsernista. Osaomistusyhtiöiden puolella ainoa muutos on ollut Coxa Oy:n osakkeiden myynti.

Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämisselvitys valmistui syksyllä ja konsernijaosto päätti kokouksessaan 22.11.2022 esittää yhtiöittämisen toteutusta. Esitys tulee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi heti alkuvuonna 2023. Mikäli Vesi Liikelaitos päätetään yhtiöittää, tullaan asia projektoimaan ja resursoimaan riittävästi, sillä yhtiöittämisen valmistelu on mittava ja vähintään puoli vuotta kestävä työ.

Vuoden 2022 dramaattiset tapahtumat ovat sekoittaneet energiamarkkinat Euroopassa. Tulevan talven keskeisiä haasteita ovat energian riittävyys sekä hinta. Tampereen Sähkölaitos Oy on varautunut parhaansa mukaan tulevaan talveen, niin toiminnallisesti kuin rahoituksellisesti. Yhtiö on myös tehnyt päätöksen tulla sähköenergian myyntihinnoittelussa asiakkaitaan vastaan alentamalla määräaikaisesti toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja.

Kaupungin talousraportoinnissa on mukana 12 suurinta tytäryhtiötä ja viimeisimmän ennusteen mukaan näiden kuluvan vuoden tulosennuste tulee olemaan noin 60 milj. euroa ja noin 9 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuonna 2022 kaupunki sai yhtiöomistuksistaan osinkotuloja 26,1 milj. euroa ja tulosennusteen perusteella myös ensi kevään osinkosummasta voidaan odottaa hyvää. Suurten investointien eteneminen Tampereen Raitiotie Oy:n, Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n ja Tampereen Sähkölaitos Oy:n suurten investointien eteneminen on ollut vakuuttavaa.

Konsernina toimimisen kehittäminen on yksi ajankohtaisista teemoista Tampereella. Tavoite on löytää lisää keinoja siihen,​ miten tytäryhtiöiden liiketoiminta saadaan entistä paremmin mukaan toteuttamaan kaupungin strategisia tavoitteita ja tuottamaan kuntalaisille entistä parempia palveluita. Kehittämistä on syksyn aikana tehty erityisesti palvelualueiden johdon ja konsernihallinnon välillä; miten ja millä keinoin tavoitteeseen on mahdollista käytännössä päästä.

Myös konsernin johtamisen dokumenttien (omistajaohjauksen periaatteet, konserniohje ja hyvä hallinto- ja johtamistapa ohje) päivittäminen on työn alla.

Hyvinvointialueen toiminnan aloittamiseen konsernin valmiudet ovat hyvät. Kaupunki on yhdessä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa ajoissa yhtiöittänyt tukitoimintoja ja vuodenvaihteeseen voidaan siten suhtautua luottavaisesti. Vuodesta 2023 alkaen kaupungin omistamien konserniyhtiöiden tekemiset ja tavoitteet ovat entistä merkittävämpi osa uutta kaupunkia. Siten konsernin huomioon ottaminen kaupungin strategisen tason johtamisessa korostuu.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Omistajaohjauksen ajankohtaiskatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)