Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 515 Pelastustoimen järjestämisvastuun siirtyminen hyvinvointialueelle ja yhteistoimintasopimuksen raukeaminen  

TRE:7861/09.05.00/2022

Valmistelija

  • Isotalo Matti, Pelastusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintopäällikkö Pirkko Lindström, puh. 041 731 0440, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan pelastustoimen tehtävien hoitamisesta huolehtii kuluvan vuoden loppuun asti Pirkanmaan pelastuslaitos, joka on Tampereen kaupungin ylläpitämä itsenäinen taseyksikkö Tampereen kaupunginhallituksen alaisuudessa. Tampereen kaupunki hoitaa tehtävää vastuukuntamallilla (ent. isäntäkuntamalli) ja Pirkanmaan kunnat ovat sopineet yhteistyöstä yhteistoimintasopimuksella.

Hyvinvointialuetta koskevan voimaanpanolain (616/2021) mukaan pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille 1. päivänä tammikuuta 2023. Samalla Pirkanmaan pelastuslaitoksen henkilöstö, toiminta, omaisuus ja vastuut siirtyvät Pirkanmaan hyvinvointialueelle (voimaanpanolaki 23 §). Kuntien välinen yhteistoimintasopimus raukeaa järjestämisvastuun siirtyessä ja sopimuksen raukeaminen tulee merkitä jäsenkuntien toimielimissä tiedoksi.

Yhteistoimintasopimuksen kohdan 15 mukaan: ”Sopimuksen purkautuessa tai muutoin päättyessä pelastuslaitoksella oleva ja sille sopimuksen voimaantullessa korvauksetta luovutettu omaisuus palautuu ilman eri korvausta sopijakunnille siinä kunnossa kuin se sopimuksen päättyessä on. Sopimuskaudella hankitun käyttöomaisuuden sopijakunnat lunastavat Tampereen kaupungilta kirjanpitoarvosta.”

Kun pelastustoimen järjestämisvastuu ja pelastuslaitoksen toiminta sekä talous siirtyy 1.1.2023 lain perusteella hyvinvointialueelle ja yhteistoimintasopimus tämän johdosta raukeaa, ei tässä tapauksessa menetellä yhteistoimintasopimuksen kohdan 15. mukaisesti omaisuuden palauttamisen/lunastamisen osalta.

Pelastuslaitokselle on tehty ylijäämäisiä talousarvioita vuosina 2003-2009 kattamaan investointeja, jotka kerryttivät taseeseen ylijäämää vastaamaan kertyviä investointeja. Nykykäytännössä kunnat rahoittavat investointeja maksuosuuksissa poistojen verran vuosittain. Taseessa olevan pysyvien vastaavien arvo on tällä hetkellä 7,0 milj. euroa ja kertyneitä ylijäämiä noin 7,8 milj. euroa.

Pelastuslaitoksen tilinpäätöksen 2022 mukainen kertynyt ylijäämä, josta on vähennetty Pirkanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien pysyvien vastaavien kirjanpitoarvo, palautetaan yhteistoimintasopimuksen osapuolille eli 23 kunnalle vuoden 2022 maksuosuuksien suhteessa (asukasluku 31.12.2020). Tämän hetken kirjanpitoarvon mukaan palautettavaa ylijäämää on noin 0,8 milj. euroa. Palautettavan ylijäämän tarkka euromäärä selviää, kun vuoden 2022 tilinpäätös valmistuu. Pysyvien vastaavien kirjanpitoarvon ylittävän kertyneen ylijäämän palautus tehdään ja kirjataan vuodelle 2023.

Asian käsittelyvaiheet:

  • 2.12.2022 Pirkanmaan kuntajohtajien kokous, asia tiedoksi ja sen taustoittaminen.
  • 16.12.2022 Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunnan kokous, asia merkitään tiedoksi.
  • 19.12.2022 Tampereen kaupunginhallituksen kokouksessa päätösasiana.
  • Tämän jälkeen asia saatetaan jäsenkuntien toimielimiin tiedoksi merkittäväksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Todetaan liitteenä olevan pelastustoimen yhteistoimintasopimuksen raukeaminen pelastustoimen järjestämisvastuun siirron hyvinvointialueelle johdosta.

Ylijäämän palauttamisen periaate hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden suunnittelujohtaja Tarja Puskalalle sekä johtava lakimies Jyri Nuojualle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Pirkanmaan kunnat, Matti Isotalo, Kari Alanko, Martti Honkala, Pirkko Lindström, Saija Micklin, Tarja Puskala, Jukka Männikkö, mika.kontio@pirha.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.