Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 516 Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan ELY-keskuksen välinen sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä 

TRE:8096/04.03.00/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Taverne Mari, Kansainvälisen osaamisen palveluiden joh, mari.taverne@tampere.fi

Perustelut

Kotoutumislain uudistuksen myötä (1.1.2023 alkaen) vastuu pakolaisten vastaanotosta siirtyy Tampereen kaupungilla elinvoima- ja osaamislautakunnan vastuualueelle.

Nykyiset kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa järjestetyt vastaanoton ja kotoutumisen tuen palvelut eivät siirry Pirkanmaan hyvinvointialueelle, vaan ne säilyvät kaupungin vastuulla (laki kotoutumisen edistämisestä 30 §). Hyvinvointialue vastaa pakolaisille järjestettävistä sosiaali- ja terveyspalveluista osana peruspalveluitaan.

Muutosta on valmisteltu osana kotoutumisen palvelurakenneuudistuksen valmistelua Tampereen kaupungilla vuoden 2022 aikana. Lakimuutos edellyttää nykyisen sopimuksen uusimista Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa, joka on edellytys kuntakorvausten saamiselle ja kuntasijoituksella tulevien pakolaisten vastaanotolle. Tähän ryhmään mukaan luetaan tilapäistä suojelua saavat kotoutumislain muutoksen myötä, joka astuu voimaan 1.3.2023.

Päätöksen pakolaisten vastaanotosta tekee jatkossakin kunta. Kunnan tulee kuitenkin kuulla hyvinvointialuetta pakolaisten vastaanoton yhteydessä ja käydä vuoropuhelua, jotta tarvittavat palvelut on mahdollista järjestää.

Hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen alaikäisten ilman huoltajaa maahan saapuvien vastaanotosta ja palveluiden järjestämisestä. Kunta tekee kuitenkin päätöksen vastaanotosta. Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Tampereen kaupungin sopimusta esitetään jatkettavaksi siten, että nykyinen 100 hengen pakolaiskiintiö pidetään ennallaan.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.8.2021) 15 § mukaisesti kaupunginhallitus vastaa sopimushallinnasta sekä päättää merkittävien sopimusten hyväksymisestä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää sopimusluonnosta kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Sopimusluonnos on asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Päivänen Maria, Palvelujohtaja, Maria.Paivanen@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallitukselle:

Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Tampereen kaupungin välistä sopimusta jatketaan siten, että nykyinen 100 hengen pakolaiskiintiö pidetään ennallaan.

Konsernijohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen vähäisiä teknisluonteisia muutoksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kansainvälisen osaamisen palveluiden johtaja Mari Taverne oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Viitasaari Leena, Suunnittelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kansainvälisten palveluiden osaamisen johtaja Mari Taverne, puh. 040 801 2686 ja palvelujohtaja, psykososiaalisen tuen palveluryhmä Maritta Närhi, puh. 050 320 6325, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Tampereen kaupungin välistä sopimusta jatketaan siten, että nykyinen 100 hengen pakolaiskiintiö pidetään ennallaan.

Konsernijohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen vähäisiä teknisluonteisia muutoksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Asian käsittelyn kuluessa Lassi Kaleva esitti seuraavaa muutosta:

"Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Tampereen kaupungin välistä sopimusta muutetaan siten, että nykyinen 100 hengen pakolaiskiintiö toistaiseksi lopetetaan. Kaupunki edistää alueellaan jo nyt asuvien ulkomaalaisten kotoutumista ja työelämään siirtymistä.
Tällä hetkellä Tampereella panostetaan voimavarat erityisesti Ukrainasta tulleiden naisten, lasten ja vanhusten auttamiseen."
Aarne Raevaara kannatti ehdotusta.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, josta on äänestettävä.

Puheenjohtajan äänestysesitys: esittelijän pohjaehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: esittelijän pohjaehdotus hyväksyttiin äänin 11-2.

Sari Tanus poistui kokouksesta.

Äänestystulokset

  • Jaa 11 kpl 85%

    Aila Dundar-Järvinen, Kirsi Kaivonen, Milka Hanhela, Lauri Lyly, Sari Tanus, Kalervo Kummola, Anne-Mari Jussila, Jaakko Stenhäll, Jouni Markkanen, Anna-Kaisa Ikonen, Brigita Krasniqi

  • Ei 2 kpl 15%

    Aarne Raevaara, Lassi Kaleva

Tiedoksi

Johanna Loukaskorpi, Leena Viitasaari, Maritta Närhi, Mari Taverne, Lotta Perämaa, Teppo Rantanen, Lauri Savisaari, Regina Saari, Pekka Salmi, Matti Helimo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.