Perustelut
Konsernihallinnon vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää, jolla tuetaan toiminnan strategian mukaista suunnittelua, kehittämistä ja johtamista.
Vuosisuunnitelma valmistellaan osana vuosittaista toiminnan ja talouden suunnittelua. Se tarkentaa ja toimeenpanee palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmaan kootaan konsernihallinnon toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelman toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta.
Kaupunginhallitus on linjannut neljä kaupunkitasoista toiminnan painopistettä, joihin panostamalla strategian pitkän tähtäimen tavoitteet voidaan saavuttaa. Painopisteet ovat yhdenvertaiset yksilöt, tekevät yhteisöt, hiilineutraaleja tekoja ja tulevaisuuden edelläkävijyyttä. Konsernihallinnon toiminnassa painottuvat näiden ohella rohkeasti uudistuva kaupunki ja odotukset ylittävä asiakaskokemus.
Vuosisuunnitelmasta raportoidaan kaupunginhallitukselle kerran vuodessa.
Konsernihallinnon suunniteltu henkilötyövuosien määrä on 313,5. Konsernihallinnosta siirtyy vuoden 2023 alusta Pirkanmaan hyvinvointialueelle 50,92 henkilötyövuotta. Eduskuntavaalit työllistävät keskusvaalilautakuntaa kuuden henkilötyövuoden verran ja täysin uusia rekrytointeja esitetään yhteensä 15,48 henkilötyövuotta, joista osa on määräaikaisia. Pääosa uusista henkilötyövuosista kohdistuu hallintoyksiköön rakennettavaan keskitetysti johdettuun hankintaorganisaatioon, johon tulevista uusista henkilötyövuosista osa on sisäisiä siirtoja ja osa uusia rekrytointeja.
Konsernihallinnon suunniteltu toimintakate on yhteensä -33,3 milj. euroa ja yhteisten erien toimintakate on -111,4 milj. euroa.
Konsernihallinnon toimintakate sisältää erikseen sitovina erinä tarkastuslautakunnan, jonka toimintakate on -0,4 milj. euroa, keskusvaalilautakunnan -0,6 milj. euroa sekä ICT-kehittämisen -3,6 milj. euroa.
ICT-kehittämiseen on kokonaisuudessaan varattu yhteensä 8,8 milj. euroa, josta 5,2 milj. euroa on investointimenoja.
Konsernihallinnon toimintakate on 0,7 milj. euroa vuoden 2022 muutettua vuosisuunnitelmaa parempi. Merkittävin syy tähän on ICT-kehittämisraha, jonka käyttötalousosuus vuoden 2022 lopussa on 3,1 milj. euroa vuoden 2023 suunnitelmaa suurempi. Toisaalta hallintoyksikköön perustetun hankintatiimin toiminta käynnistyy varsinaisesti vuonna 2023 ja sen on arvioitu aiheuttavan kustannuksia 0,7 milj. euroa enemmän kuin vuonna 2022. Uusi kaupunginarkisto lisää kustannuksia noin 0,7 milj. euroa. Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminnan aloituksesta johtuen tietohallinnon jatkuvissa palveluissa tulot pienenevät enemmän kuin menot, ja budjetoitu (ulkoinen) toimintakate heikkenee 1,4 milj. vuoteen 2022 nähden. Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen esikunta poistuu, ja sen myötä kustannukset pienenevät 0,4 milj. euroa.
Kaupungin yhteisiin eriin on koottu muun muassa kaupunkitasoisia yhteistoimintaosuuksia, jäsenmaksuja ja suurtapahtumakustannukset sekä työntekijöiden liikunta- ja kulttuurietuudesta aiheutuvat kustannukset. Ammatillisen koulutuksen valtionosuus osoitetaan täysimääräisenä koulutuksen järjestäjälle Tredulle yhteisten erien kautta ja se muodostaakin valtaosan yhteisten erien budjetista. Lisäksi on varauduttu 1 milj. euroa hyvinvointialueelle siirrettävien toimintojen luottotappioihin ja perintäkuluihin sekä siirron jälkeen aiheutuviin ennakoimattomiin menoihin.
Yhteisten erien toimintakate paranee vuoden 2022 vuosisuunnitelmaan nähden 15,6 milj. euroa. Suurin vaikuttava tekijä on sotesiirron myötä poistuvat Pirkanmaan pelastuslaitoksen maksuosuus 19 milj. euroa sekä pelastuslaitoksen eläkemenoperusteiset maksut 0,8 milj. euroa. Lisäksi liikunta- ja kulttuurietuuden sekä työmatkaliikenteen tuen kustannukset pienenevät sotesiirrosta johtuen 0,6 milj. euroa. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun rahoitus kasvaa noin 5 milj. eurolla.
Yhteisten erien investointeihin on varattu 1,6 milj. euroa kaupunginhallituksen käyttöön erillisten päätösten mukaan. Lisäksi osakkeisiin ja osuuksiin on varattu 0,3 milj. euroa Suomi-rata Oy:öön ja 2,5 milj. euron varaus sijoituksesta Sara Hildénin taidemuseon kiinteistöyhtiöön. Pysyvien vastaavien luovutustuloihin odotetaan Finnpark Oy:ltä sijoitetun vapaan oman pääoman palautusta 0,5 milj. euroa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Konsernihallinnon vuosisuunnitelma 2023 hyväksytään.
Kaupunginvaltuustoon nähden sitovia eriä ovat konsernihallinnolla tarkastuslautakunnan, keskusvaalilautakunnan ja muun konsernihallinnon toimintakatteet ja nettoinvestoinnit, tietohallinnon ICT-kehittämisen (113251) toimintakate + nettoinvestoinnit yhteensä sekä yhteisissä erissä toimintakate ja nettoinvestoinnit.
Suurtapahtumien (kustannuspaikka 113002) yhteenlaskettu toimintakate on kaupunginhallitukseen nähden sitova. Vuosisuunnitelman liitteenä esitetty suurtapahtumakohtainen erittely on suuntaa-antava ja uudelleenkohdennuksia suurtapahtumien välillä voidaan tehdä ilman kaupunginhallituksen erillistä päätöstä.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.