Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 510 Järvi- ja luontomatkailun tiekartta (kehittämiskokousasia) 

TRE:8308/14.02.02/2022

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkistrategia 2030 linjaa vahvasta elämyskaupungin kehittämisestä, jossa kaupunki tunnetaan houkuttelevasta lähiluonnosta ja virkistysmahdollisuuksista. Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelma linjaa vastaavasti, että kulttuuri-, tapahtuma-, kaupunki- ja luontomatkailu ovat tärkeitä osia Tampereen elämystaloudessa. Lisäksi pormestariohjelma linjaa, että Tampereen roolia johtavana Lakeland Finland -kaupunkina tulee korostaa, esimerkiksi veneily- ja vesiliikennekaupunkina ja Tampereen järvi- ja luontomatkailun edistämiseksi tehdään laaja-alainen tiekartta.

Näiden tavoitteiden pohjalta järvi- ja luontomatkailun tiekartta on nyt valmisteltu jatkokehittämisen pohjaksi. Järvi- ja luontomatkailua edistävät toimenpiteet ovat olleet aiemmin hajallaan ilman riittävää yhteistä kokonaisnäkemystä toiminnan pitkäjänteiseksi kehittämiseksi. Edellä kuvattujen kehityskokonaisuuksien eteenpäin vienti edellyttää järvi- ja luontomatkailun edistämisen nykyistä systemaattisempaa ja koordinoidumpaa johtamista ja kaupunkitasoista toimenpidekokonaisuutta yhteisen tekemisen pohjaksi. Tiekartta tilattiin Ekokumppanit Oy:ltä. Tilaajana toimi Tampereen kaupungin Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä. Selvitystyön ohjauksesta vastasi Vetovoima- ja edunvalvonta -palveluryhmä sidosryhmistä kootun ohjausryhmän kanssa. Tiekartta on osa Tampereen elämystalouden kehitysohjelmaa.

Tiekarttatyön tavoitteena on vahvistaa järvi- ja luontomatkailulle otollista liiketoimintaympäristöä, määrittää Tampereen järvi- ja luontomatkailun strategiatason visio, tavoitteet ja keskeiset kehityspolut, priorisoida kehitystoimenpiteet – investointitarpeet ja liiketaloudelliset vaikutukset sekä kartoittaa ratkaisut monialaisen kokonaisuuden johdonmukaiseen edistämiseen.

Tiekarttatyön pohjaksi tehtiin aiempien tutkimusten ja kehitystyön tulosten koonti ja tämän jälkeen suoritettiin markkinatutkimus ja avaintoimijahaastattelut. Markkinatutkimusten ja avaintoimijahaastatteluiden pohjalta tiivistyi vahvasti viesti siitä, että kaupungin järvi- ja luontomatkailun kehittämistä tulee jatkaa kaupungin urbaanin ympäristön ja ainutlaatuisen järvi- ja lähiluonnon yhdistelmänä. Keskeiseksi haasteeksi kulminoitui liiketoimintaan ja sujuvaan matkailuun liittyvän perusinfran toimivuus ja lukuisat kehittämistarpeet.

Tehdyn työn ja selvitysten pohjalta tiekarttatyön kehityspainopisteet jakautuvat kolmeen pääteemaan, joita ovat: 1. Laivaliikenne ja järvimatkailu, 2. Vetovoimakohteet ja 3. Aktiviteettireitistöt. Näiden keskeinen kehitystavoite tiivistyy erityisesti houkuttelevan laivaliikenteen kehittymiseen, tiettyjen vetovoimakohteiden kuten Mustalahden, Laukontorin ja Viikinsaaren alueiden vetovoiman kasvuun, luontokohteiden saavutettavuuden ja toimiviin retkeilyreitistöihin, kestävyyden edistämiseen, Teiskon alueen kehittymiseen sekä järvi- ja luontomatkailun kansainväliseen kasvuun.

Tiekarttatyön jatkokehittämistä ja toimeenpanoa jatketaan laajassa yhteistyössä osana elämystalouden kehitysohjelmaa yhdessä kaupungin palveluryhmien, Satamatoimiston, Visit Tampere Oy:n, Ekokumppanit Oy:n ja ja Särkänniemi Oy:n kanssa. Tätä tehdään laajasti myös alueen yrittäjien kanssa. Lisäksi järvi- ja luontomatkailutoimijoiden houkuttelu alueelle yhdessä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa jatkuu.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Järvi- ja luontomatkailun tiekartta hyväksytään jatkokehittämisen pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle, Visit Tampere Oy:n toimitusjohtaja Jari Ahjoharjulle sekä yhteyspäällikkö Matti Pollarille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen saapui kokoukseen.

Ilkka Sasi poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Suvi Holm/Ekokumppanit Oy, Jari Ahjoharju/Visit Tampere Oy, Matti Pollari/Visit Tampere Oy, Virpi Ekholm, Tuomas Salovaara, Anna-Kaisa Heinämäki, Heidi Korkeamäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)