Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 27.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 13 Elinvoima- ja osaamislautakunnan nuorisotakuuavustusten myöntäminen vuodelle 2021 

TRE:6799/12.05.00/2020

Valmistelija

  • Saari Regina, Työllisyysjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelupäällikkö Tommi Eskonen, puh. 050 361 1052 ja koordinaattori Ilkka Peltomaa, puh. 044 431 4522, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2021 nuorisotakuuavustukset olivat haettavina 18.11.2020 - 18.12.2020. Hakemuksia vastaanotettiin yhteensä 16 ja haettujen avustusten yhteissumma oli 440 203 euroa.

Tampereen kaupungin nuorisotakuuavustusta voidaan myöntää toimintaan, joka edistää koulutuksen tai työvoiman ulkopuolella olevien tamperelaisten nuorten työllisyyttä ja ammattitaitoa sekä vahvistaa osallisuutta ja mahdollisuuksia itsenäiseen elämään. Avustettavan toiminnan tulee olla Tampereen strategian 2030 mukaista.

Avustuksia myönnetään ensisijaisesti kolmannen sektorin toteuttamiin hankkeisiin. Hankkeen tulee täydentää julkista palvelutarjontaa ja palvella nuoria matalalla kynnyksellä. Avustus voi toimia hankkeiden siemenrahoituksena tai perusrahoituksena uusien nuorisotakuuta toteuttavien palvelujen kehittämiseen ja pilotointiin. Avustusta ei ole tarkoitettu toiminnan jatkuvaan rahoittamiseen, eikä olemassa olevan toiminnan rahoittamiseen.

Avustuksen myöntämisen perusteina ovat toiminnan uutuusarvo, ilmiölähtöisyys sekä palvelun vaikuttavuus ja sen seuranta. Lisäksi myöntämisen perusteina ovat muun muassa digitaalisten välineiden hyödyntäminen ohjaustyössä (etäpalvelut) sekä kaupunginosatyö, jossa huomioidaan kumppaneiden ja hyvinvointikeskuksien toiminta.

Suunniteltu toiminta tulee toteuttaa tiiviissä yhteistyössä Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen sekä Ohjaamon kanssa. Toimintasuunnitelman tulee sisältää tiedot siitä, miten asiakkaiden ohjautuminen hankkeeseen ja toiminnan juurruttaminen on suunniteltu toteutettavan.

Nuorisotakuuavustusta esitetään myönnettäväksi 16 yhteisölle yhteensä 295 000 euroa. Avustukset kohdennetaan ensisijaisesti toiminnasta aiheutuviin palkkakustannuksiin. Sen sijaan hakemuksissa esitettyjä muita kustannuksia kuten hallinnointi-, hankinta-, toimisto- ja vuokramenoja ei ole täysimääräisesti huomioitu.

Avustettavat toiminnat sisältävät muun muassa arjen tukea, etäpalvelua, pajatoimintaa, yksilö- ja ryhmäohjausta sekä vapaa-ajantoimintaa. Toiminnoissa tuetaan myös maahanmuuttajataustaisia nuoria ja romaninuoria. Lisäksi avustuksen valmistelussa on otettu huomioon järjestöjen yhteistyöpotentiaali ja mahdollisuus kaupunginosatoimintaan. Järjestöille järjestettiin kaksi tilaisuutta (21.12.2020 ja 11.1.2021), jossa ne saivat lyhyesti esillä omaa hanketta. Kuulijoina ja palautteen antajina olivat työllisyys- ja kasvupalveluiden, Ohjaamon kehittäjänuoret.

Avustettavilla toiminnoilla on mahdollista tavoittaa vuoden 2021 aikana useita satoja nuoria. Suurin osa avustettavista toiminnoista tarjoaa palvelua yli 30 nuorelle. Avustuksen saajilta edellytetään raportointia toiminnan ja sen tavoitteiden toteutumisesta.

Nuorisotakuuavustusten valmistelussa ja maksamisessa noudatetaan Tampereen kaupungin avustus-toiminnan yleisiä periaatteita. Avustuksia myönnettäessä on otettu huomioon valtiontukisääntely.

Tampereen kaupunki maksaa avustukset yhdessä tai useammassa erässä ilman avustuksen saajan laskutusta, kun päätös on lainvoimainen ja avustuksen saaja on toimittanut kaupungin avustustoiminnan yleisissä periaatteissa määritellyt edellistä toimikautta koskevat tilinpäätös- ja muut asiakirjat. Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpito ja muu seuranta siten, että avustuksen tarkoituksenmukaista käyttöä voidaan luotettavasti seurata ja arvioida. Avustuksen saajan on raportoiva avustuksella toteutettavasta toiminnasta avustuksen myöntäjän ohjeistamalla tavalla.

Liitteenä on vuoden 2020 nuorisotakuuavustusten saajien raportoinnit tuetusta toiminnasta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Myönnetään vuoden 2021 nuorisotakuuavustukset seuraavasti:

  • Illusia ry, Larpintekotyöpaja nuorille aikuisille 9000 euroa
  • Intro ry, Alkusoittoja aikuisuuteen 16000 euroa
  • Pakolaisnuorten tuki ry, Sidos-hanke 27000 euroa
  • Pirkanmaan Elokuvakeskus ry, Lyhytelokuvatyöpajat 16000 euroa
  • Pirkanmaan Kaarikoirat ry, Skeittitapuli 2021 22000 euroa ehdolla, että toiminnalle myönnetään tarvittavat luvat
  • Rientolan Setlementti ry, Rientolan nuorten tiimi 16000 euroa
  • Silta-Valmennusyhdistys, Silta-Tukikohta 17000 euroa
  • Sopimusvuori ry, Kestääkö luonto, Kestääkö mieli 26500 euroa
  • Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä, Skeittitapuli Vanha Kirkko 17000 euroa ehdolla, että toiminnalle myönnetään tarvittavat luvat
  • Tampereen 4H-yhdistys, Nuori sinä olet tähti 20000 euroa
  • Tampereen NMKY ry / YMCA Tampere, YMCA Tampereen vertais- ja pienryhmätoiminta 27000 euroa
  • TamRoma, ROMA-koulutus - työllisyys 15000 euroa
  • Tampereen seudun autismiyhdistys, Nepsynuorten motivaation tuki 25000 euroa
  • Työllistämisyhdistys Etappi ry, Kalevan eräsampo 15000 euroa
  • Valo-Valmennus ry, Tukialusta 15000 euroa
  • YAD ry, Hamppupelto: Vaihtoehtoisia trippejä 11500 euroa

Nuorisotakuuavustuksina myönnetään yhteensä 295000 euroa.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2021 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Avustukset maksetaan työllisyyspalvelujen kustannuspaikalta 154810, sisäinen tilaus 24984.

Merkitään tiedoksi vuoden 2020 nuorisotakuuavustuksista toimitetut raportoinnit.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tiimiesimies Ilkka Peltomaa oli läsnä kokouksessa asia käsittelyn ajan ja poistui kokouksesta päätöksen jälkeen.

Tiedoksi

Avustuksen saajat, Tommi Eskonen, Ilkka Peltomaa, Tuula Mikkonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.