Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 27.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 16 Tampereen kaupungin lukiokoulutuksen opetussuunnitelman hyväksyminen, nuorten lukiokoulutus 

TRE:517/12.01.01/2021

Valmistelija

  • Suonio Jorma, Lukiokoulutuksen johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Lukiokoulutuksen johtaja Jorma Suonio, puh. 050 330 2078, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lukiokoulutuksessa toteutetaan kokonaisuudistusta, joka käynnistyi, kun eduskunta sääti uuden lukiolain 2018 (714/2018). Laki tuli osittain voimaan 1.8.2019, mutta opetussuunnitelmaan liittyvien sisältöjen osalta 1.8.2021 lukien. Lain perusteella opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) antoi asetuksen lukiokoulutuksesta (810/2018). Asetuksessa on määritelty oppiaineryhmät ja oppiaineet sekä nuorten että aikuisten lukiokoulutuksessa sekä eri oppiaineiden pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen opintopistemäärät. Lain ja asetuksen perusteella Opetushallitus (OPH) antoi määräyksen valtakunnallisista opetussuunnitelman perusteista nuorten lukiokoulutuksessa (7.11.2019 OPH 2263-2019) ja aikuisten lukiokoulutuksessa (7.11.2019 OPH 2267-2019).

Lukioreformia ja opetussuunnitelmaprosessin etenemistä on esitelty useissa elinvoima- ja osaamislautakunnan kokouksissa. Lukioreformin keskeisiä sisältöjä ovat oppiaineiden välinen yhteistyö, opiskelijan huomioon ottaminen yksilönä sekä koulutuksenjärjestäjän ja sen lukioiden velvollisuus monipuoliseen verkostoitumiseen. Tämä ilmenee mm. velvollisuutena opiskelijan henkilökohtaiseen ohjaamiseen ja opiskelujen suunnitteluun sekä jatko-opiskelupaikkaa vaille jääneiden jälkiohjausvelvollisuutena. Verkostoitumisessa ja sidosryhmäyhteistyössä korostuvat koulutuksenjärjestäjien välisen yhteistyön lisäksi erityisesti kansainvälisyys, yhteistyö korkeakoulujen kanssa sekä työelämä- ja yrittäjyysosaaminen.

Uuden opetussuunnitelman (LOPS21) myötä oppiaineiden oppimäärä koostuu 1–3 opintopisteen laajuisista moduuleista, joista muodostetaan opintojaksoja joko yhdistämällä saman oppiaineen moduuleja laajemmiksi opintojaksoiksi tai muodostamalla opintojakso yhdistämällä kahden tai useamman oppiaineen moduuleja. Lukion opetussuunnitelman perusteet korostavat koulutuksenjärjestäjän vapautta päättää mm. siitä, millaisia opintojaksoja opetussuunnitelmaan sisällytetään. Kaupunkitason opetussuunnitelmaan on valmisteltu oppiainerajat ylittäviä opintojaksoja lukioiden lukuvuosisuunnittelun käyttöön. Tämän lisäksi lukiot valmistelevat oppiainerajat ylittäviä opintojaksoja koulukohtaisiin opetussuunnitelmiinsa erityistehtävät ja opetussuunnitelmalliset painotukset huomioon ottaen.

Opetussuunnitelmaa on valmisteltu seudullisesti, koulutuksen järjestäjän ja lukiotasolla. Valmisteluun on osallistettu opiskelijat ja huoltajat. Opetussuunnitelman yleisen osan yhteisiä sisältöjä on valmisteltu seudullisesti (ohjaus ja tukeminen sekä arviointi) eli LOPS-työssä ovat olleet mukana kaikki tamperelaiset lukiokoulutuksen järjestäjät ja kaupunkiseudun naapurikunnat. Kukin koulutuksenjärjestäjä kuitenkin päättää itsenäisesti, sisällyttääkö se yhteisesti valmistellut sisällöt sellaisenaan opetussuunnitelmaansa.

Koulutuksenjärjestäjän taso käsittää Tampereen kaupungin nuorille tarkoitettua opetussuunnitelmaa noudattavat kuusi lukiota. Esim. oppiaineiden pakolliset sisällöt on valmisteltu yhteisesti. Koulukohtaisissa opetussuunnitelmissa keskiössä ovat koulujen erityistehtävät ja opetussuunnitelmalliset painotukset, jotka myös ilmentävät koulujen ilmettä ja profiilia.

Lukioreformi ja sen keskeisin elementti opetussuunnitelmauudistus antaa aiempaa enemmän mahdollisuuksia oppiaineiden väliseen yhteistyöhön sekä profiloida koulua opetussuunnitelman keinoin. Sidosryhmäyhteistyön velvoittavuus tuo lukiokoulut aiempaa konkreettisemmin mukaan eri yhteisöihin. Suuret lukiokoulutuksen järjestäjät ovat jo aiemmin tehneet oma-aloitteisesti nyt lain tasolla velvoittavia tehtäviä, mutta uudistuksen myötä niiden status kasvaa. Keinovalikoima on myös aiempaa runsaampi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Tampereen kaupungin nuorten lukiokoulutuksen opetussuunnitelma hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jorma Suonio, KO_lukiot-rehtorit-laajennettu@tampere.fi, KO_lukiot-koulusihteerit@tampere.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.