Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 27.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 7 Ammatillisen koulutuksen järjestämisluvan muuttaminen, luontoalan ammattitutkinto, tutkintokieli englanti (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:294/12.01.01/2021

Valmistelija

  • Kirvesoja Maija, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Outi Kallioinen, puh. 044 423 5473 ja kehittämispäällikkö Satu Nevalainen, puh. 050 518 9464, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

 Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämisluvassa (OPH/286/531/2017 ja VN/23139/2020 13.11.2020) on määritelty ne tutkinnot, joita koulutuksen järjestäjällä on oikeus myöntää ja joihin se voi järjestää tutkintokoulutusta. Voimassa olevaan koulutuksen järjestämislupaan sisältyvissä luonnontieteiden tutkinnoissa on luontoalan ammattitutkinnon järjestämisoikeus. Lupa on myönnetty tutkintokielellä suomi. 

Luontoalan ammattitutkinnon erä- ja luonto-opastuksen osaamisalalla vastataan Pirkanmaan lisäksi valtakunnalliseen koulutuskysyntään. Tarve englanninkielisille osaajille on suuri ja työllistyminen hyvä. Tredun erä- ja luonto-oppaan koulutusta on vuodesta 1996 lähtien järjestetty englanninkielisenä ainoana Suomessa. Kuluneiden 24 vuoden aikana tutkinto on vahvasti muotoutunut englanninkieliseksi ja vakiinnuttanut asemansa sekä valtakunnallisesti että Tredun koulutustarjonnassa. Vetovoimaiseen koulutukseen hakee vuosittain yli 90 hakijaa, joista voidaan ottaa opiskelijaksi 16.

Ulkomaisten opiskelijoiden osuus kaikista koulutukseen osallistuneista on ollut noin 50 prosenttia. Viimeisinä vuosina määrä on ollut 70–75 prosenttia. Valmistuneista erä- ja luonto-oppaista sata prosenttia käyttää työkielenään englantia. Tredun Metsätien toimipisteestä valmistuneet eräoppaat ovat perustaneet yhteensä ainakin 31 alan yritystä, viime vuosina yrityksiä on perustettu yhdeksän. Opiskelijapalautteen mukaan osaaminen on vastannut todellisia työelämän työtehtäviä (arvosana 4,1, asteikolla 1 - 5).

Vuosina 1997–2017 erä- ja luonto-oppaan näyttötutkintoon valmistavaa koulutusta on järjestetty ammatillisen lisäkoulutuksen järjestämisluvan ja erä- ja luonto-oppaan näyttötutkintoja koskevan järjestämissopimuksen mukaisesti. Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon järjestämissopimuksessa tutkintokieliksi oli määritelty suomi ja muuksi tutkintokieleksi englanti.

Ammatillisen koulutuksen järjestämislupien uudistamisvaiheessa vuonna 2018 Tampereen kaupunki haki erä- ja luonto-oppaan ja luontoalan ammattitutkinnon tutkintokieleksi myös englantia, mutta sai siitä opetus- ja kulttuuriministeriöltä kielteisen päätöksen. Huolimatta päätöksestä sekä Tredun toiminta-alueella että valtakunnallisesti on työvoimatarvetta englannin kieltä hallitseville luontoalan ammattitutkinnon suorittaneille erä- ja luonto-oppaille.

Luontomatkailun kasvu, kansainvälistyminen ja asiakkaiden kasvavat vaatimukset ja niiden myötä erikoistuneet tuotteet ja palvelut ovat johtaneet monissa yrityksissä kielitaitoisten ammattilaisten suureen kysyntään. Nykyään ja tulevaisuudessa ala ei menesty pelkästään suomen kieltä osaavilla oppailla.

Vahva englannin kielen taito on edellytys vastata luontomatkailun haasteisiin niin asiakaspalvelujen kuin turvallisuudenkin näkökulmista. Alan Pirkanmaalla toimivat luontomatkailuyritykset arvioivat, että korkeintaan viisi prosenttia asiakastilaisuuksista on suomenkielisiä. Työelämästä saadun palautteen perusteella lähes kaikkien luonto- ja eräopaspalveluiden toteutuksissa työkieli on englanti. Jokaisessa merkittävässä Suomen luontomatkailukohteessa on yrittäjinä Tredun Metsätien toimipisteessä opiskelleita eräoppaita. Yritysten kirjo on laaja, pienyrityksistä liikevaihdoltaan suuriin yrityksiin.

Luontoalan ammattitutkinnon opettajilla on laaja-alaisen koulutuksen ja alan työkokemuksen lisäksi useiden vuosien kokemus alan kouluttajana toimimisesta. Lisäksi heillä on sujuva englannin kielitaito. Opettajilla on hyvät työelämäverkostot sekä runsaasti paikallisia ja valtakunnallisia työelämäsuhteita. Myös koulutuksen alumnitoiminta on aktiivista.

Tredulla on vahva osaaminen luontoalan ammattitutkinnon koulutuksen järjestäjänä. Se näkyy opiskelijoiden valmiuksissa ja tutkintosuoritusten arvioinneissa. Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman pohjalta tehty arviointityö on laadukasta ja työelämälähtöistä. Profilointi kansainvälisten opiskelijoiden kouluttamiseen ja kansainvälisten valmiuksien kehittämiseen on tärkeä tuki suomalaisen luontomatkailun kehittämisessä. (Luontoalan työelämätoimikunnan vierailukäynnin raportti, 18.12.2020).

Tampereen seudun matkailustrategian merkittävimmät kulmakivet ovat kestävä matkailu ja kansainvälisyys. On tärkeää, että jatkossakin koulutetaan kansainvälisiä eräoppaita. Se vahvistaa Tampereen seudun matkailun kansainvälistä kasvua ja viestii myös siitä, että alueella on osaavaa työvoimaa. Tampereen seudun matkailun visio 2025 on ”Pohjois-Euroopan kiinnostavin elämys- ja tapahtumakaupunki”.

Valtakunnallisesti on arvioitu, että noin neljännes kaikesta Suomessa tehtävästä matkailusta voitaisiin luokitella luontomatkailuksi. Yhä useampi ulkomaalainen turisti haluaa retkeillä ja rentoutua puhtaassa meluttomassa metsässä. Pirkanmaa tarjoaa hyvät mahdollisuudet luontomatkailun ja siihen liittyvien englanninkielisten palvelujen tarjoamiseen. (Pirkanmaan alueellinen metsäohjelma 2021-2025).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Tampereen kaupungin ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupaan haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä muutosta ja oikeutta luontoalan ammattitutkinnon järjestämiseen suomen kielen lisäksi tutkintokielellä englanti perusteluissa esitetyn mukaisesti. 

Johtaja, ammatillinen koulutus oikeutetaan allekirjoittamaan koulutuksen järjestämisluvan muutoshakemus. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tredu johtoryhmä, Mari K Nieminen, Satu Nevalainen, Piritta Haapahuhta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)