Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 27.1.2021

§ 18 Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös erityisen koulutustehtävän hakemuksiin 

TRE:3573/12.01.01/2020

Valmistelija

  • Suonio Jorma, Lukiokoulutuksen johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Lukiokoulutuksen johtaja Jorma Suonio, puh. 050 330 2078, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta päätti hakea kokouksessaan 10.6.2020 § 64 lukiolain (714 / 2018) 6 §:n mukaista erityistä koulutustehtävää viestintäpainotteisessa opetuksessa (Sammon keskuslukio), yhteiskuntatieteiden ja kielten opetuspainotuksessa ns. Eurooppa linja (Tampereen lyseon lukio) ja matematiikan ja tekniikan opetuspainotuksessa (Tampereen teknillinen lukio). Tällä hetkellä Tampereen kaupungilla on viisi OKM:n myöntämää lukiokoulutuksen erityistä koulutustehtävää ja nyt haetut ovat opetussuunnitelmallisia painotuksia.

Ministeriö on hylännyt hakemuksen. Hylkäämisperusteluissa todetaan: ”Ottaen huomioon hakemuksessa esitetyt perustelut, erityisten koulutustehtävien perusteella jo toteutuva koulutustarjonta, säädösten antamat mahdollisuudet opetuksen painottamiseen koulutuksen järjestäjän omalla päätöksellä ja hallituksen eduskunnalle kevätistuntokaudella 2021 annettavan koulutuspoliittisen selonteon mahdolliset linjaukset lukiokoulutuksen osalta, ministeriö katsoo kokonaisharkinnan perusteella, ettei ole tarkoituksenmukaista tässä vaiheessa lisätä erityisten koulutustehtävien määrää.”

Päätösperusteluissa ei kiistetä, etteivätkö haetut painotukset täyttäisi laadullisesti erityisen koulutustehtävän vaatimuksia. Perusteluissa viitataan jo myönnettyihin erityisiin koulutustehtäviin, koulutuksenjärjestäjän vapauteen painottaa opetussuunnitelmia sekä suunnitelmiin järjestää lukiokoulutusta uudelleen kansallisella tasolla.

Muutosta päätökseen voi hakea valittamalla Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valitus saadaan tehdä sillä perusteella, että päätös on lain vastainen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)