Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 136 Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman tavoitteet valtuustokaudelle 2021-2025 (kehittämiskokousasia) 

TRE:2287/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Outi Valkama, puh. 040 8016423, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Älykaupunki kaupunkilaisille on yksi kolmesta uudesta kehitysohjelmasta valtuustokaudelle 2021-2025. Kaupunkia laajasti koskevalla kehitystyöllä toimeenpannaan Ihmisten Tampere, mahdollisuuksien kaupunki -pormestariohjelman sekä Tampereen strategian linjauksia digitaalisen murroksen toteuttamisen osalta. Tampere haluaa olla rohkeasti uudistuva kaupunki, tulevaisuuden edelläkävijä, jossa hyödynnetään digitalisaation mahdollisuuksia palvelujen kehittämisessä, perustetaan toiminta tietoon sekä vahvistetaan määrätietoisesti ennakointia ihmislähtöisen kaupungin päätöksenteossa ja johtamisessa. 

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelmassa keskitytään hyödyntämään dataa ja tekoälyä aiempaa tehokkaammin kaupungin, kaupunkilaisten ja yritysten hyväksi. Kehitysohjelman visio on Ihmisten Tampere - Älykkäämpi Tampere, millä halutaan korostaa ihmislähtöisyyden merkitystä älykaupunkikehityksessä. Teknologiaa oikein hyödyntämällä voidaan tuoda uusia välineitä arjen ja työn tueksi, saada luotettavampaa ja ajantasaisempaa tietoa päätösten tekoon sekä lisätä yhdenvertaisuuden toteutumista. Teknologioiden hyödyntäminen entistä paremmin, eettisesti ja turvallisesti edellyttää kuitenkin osaamisen, rakenteiden ja toimintatapojen kehittämistä kaupunkiorganisaatiossa. Tässä kehitystyössä Tampere haluaa olla kansainvälinen edelläkävijä.

Kehitysohjelman tavoitteena on kasvattaa kaupunkiorganisaation kykyä uudistua ihmisten ja yritysten parhaaksi, vahvistaa alueen elinvoimaa ja edistää uuden liiketoiminnan syntymistä datan ja kestävän digitaalisen muutoksen avulla, sekä lisätä ihmisten hyvinvointia arjen sujuvuutta, ennakointia ja toiminnan oikea-aikaisuutta vahvistamalla. Tavoitteiden laadinnassa on otettu viitekehykseksi Euroopan Unionin digitaalisen kompassin soveltaminen. Koko Unionin tasolla digitalisaatiokehitystä ohjaamaan laadittu kompassi koostuu neljästä osa-alueesta: osaaminen, julkiset palvelut, yritykset ja digitaaliset infrastruktuurit.

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman tavoitteita toteutetaan ensimmäisten niin sanottujen lippulaivojen, eri toimijat yhteen kokoavien konkreettisten toteutusten kautta. Lippulaivojen teemat ovat alueen yritysten menestymismahdollisuuksien tukeminen palvelullistetun datan avulla, onnistunut ja sujuva Tampereelle muutto eri puolilta maailmaa, koulusegregaation vähentäminen koko koulupolulla varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle, turvalliselta tuntuva kaupunkiympäristö jalankulkijoille sekä ekologisesti kestävien ratkaisujen edistäminen asuinalueella. Kehitysohjelma tukee toteutusten onnistumista, kerää oppeja, jakaa tietoja vuorovaikutteisesti eri verkostoille sekä kehittää toimintaprosesseja ja rakenteita kaupunkiorganisaation sisälle jatkokehitystä ja -hyödyntämistä varten.

Kehitysohjelman valmistelussa on hyödynnetty laajasti oppeja aiemmasta kehitystyöstä. Tampere on ollut aktiivinen toimija älykaupunkikehityksessä kansallisesti ja kansainvälisesti. Uusia teknologioita on kokeiltu ja kehitetty yhdessä yritysten sekä kuntalaisten kanssa. Tämä on kasvattanut merkittävästi ymmärrystä teknologian mahdollisuuksista, yhteistyöverkostoja sekä Tampereen mainetta haluttuna yhteistyökumppanina. Haasteeksi on kuitenkin tunnistettu kehitystyön sirpaloituminen pistemäiseksi, sekä hankkeiden jääminen irrallisiksi ja lyhytkestoisiksi. Näistä johtuen uusien ratkaisujen mahdollisuuksia muuttaa kaupungin perustoimintaa paremmin kohdennetuksi, ajoitetuksi tai taloudellisesti tehokkaammaksi ei ole saatu hyödynnettyä kunnolla.

Onnistuneella digitaalisella murroksella voidaan kuroa kiinni eroa ihmisten tarpeiden ja tarjottujen palvelujen välillä sekä lisätä taloudellista kestävyyttä pitkällä ajanjaksolla. Uusia ratkaisuja kehitetään ja toteutetaan yhdessä kuntalaisten, kaupungin asiantuntijoiden, tutkimusyhteisöjen, yritysten sekä muiden kuntien kanssa paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman valtuustokauden 2021-2025 painopisteet hyväksytään ja niiden toimenpide- ja työpaketit merkitään tiedoksi.

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden projektipäällikkö Outi Valkamalle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Outi Valkama, Markku Niemi, Maiju Viiki, Riikka Lindsten, Minna Kurki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)