Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 128 Ikäihmisten virkistysrahaston käyttötarkoituksen, nimen ja sääntöjen muuttaminen 

TRE:1702/00.01.01/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397 ja talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Ikäihmisten virkistysrahaston tarkoituksena on mahdollistaa hyvinvointipalvelujen alaisissa toiminnoissa tapahtuvaa ikäihmisten kaupunkistrategian mukaista virkistys- ja viihdytystoimintaa. Rahaston pääoma karttuu Valtiokonttorin kautta saaduilla perintövaroilla tai muilla testamentti- ja lahjoitusvaroilla.

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta. Muutostilanne luo tarpeen muuttaa rahaston sääntöjä vastamaan vuoden 2023 rakenneuudistusta ja kaupungin järjestämisvastuun mukaista toimintaa. Rahaston varoja on uudessa tilanteessa perusteltua kohdentaa ikäihmisten lisäksi laajemminkin tamperelaisten hyvinvoinnin edistämiseen ja varmistaa näin varojen käyttö laajasti tamperelaisten hyödyksi.

Rahaston uusi ehdotettu nimi on Kulttuuri- ja liikuntarahasto. Rahaston tarkoituksena on edistää asukkaiden, erityisesti ikäihmisten, hyvinvointia ja yhdenvertaista osallistumista kulttuuri- ja liikuntatoimintaan sekä parantaa kulttuuri-, liikunta- ja muiden vapaa-ajanpalvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta. Varojen käytöstä tulee vähintään puolet kohdentaa ikäihmisille suunnattuihin palveluihin. Valtiokonttori on hyväksynyt esitetyt rahaston käyttötarkoituksen muutokset.

Rahastonpääoma oli vuoden 2021 lopussa 4 361 441,03 euroa ja viime vuosina rahaston varoja on käytetty vuosittain noin 300 000 - 400 000 euroa.

Sääntöjen mukaan rahaston varojen käytöstä päättää sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja. Vuosittain varoja saa käyttää enintään 40 prosenttia edellisen vuoden tilinpäätöksessä vahvistetusta rahaston pääomasta. Rahaston kirjanpidosta vastaa sama palveluntuottaja, joka tuottaa kaupungin kirjanpitopalvelut (tällä hetkellä Monetra Pirkanmaa Oy).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Ikäihmisten virkistysrahaston käyttötarkoituksen, nimen ja sääntöjen muutokset hyväksytään.

Rahaston nimeksi hyväksytään Kulttuuri- ja liikuntarahasto.

Liitteenä olevat muutetut säännöt hyväksytään tulemaan voimaan 1.1.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Jukka Männikkö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)