Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 131 Tiedoksi päätös nuorisovaltuuston aloitteeseen nuorten työllistymismahdollisuuksien parantamiseksi 

TRE:6525/14.05.00/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Saari Regina, Työllisyysjohtaja, Regina.Saari@tampere.fi

Perustelut

Tampereen nuorisovaltuusto esittää, että: "Tampereen kaupungin tulee lisätä tarjoamiensa kesätöiden ja muiden ympärivuotisten määräaikaisten työtehtävien määrää. Kesätöiden määrää on kasvatettava rajusti ja työtehtävien toimenkuvia on nykyaikaistettava nuorille soveltuviksi. Kesätöitä voitaisiin suunnitella yhdessä nuorten kanssa ja keskustella, minkälaisia mahdollisuuksia kaupungilla voisi olla nuorten työllistymismahdollisuuksien kehittämisen suhteen. 

Kesätyöt eivät voi kuitenkaan jäädä nuorten vuoden ainoaksi työksi. Tarvitaan nuorille soveltuvia ympärivuorokautisia työtehtäviä, jotta heillekin annetaan mahdollisuus pienelle taskurahalle ja ennen kaikkea uudelle työkokemukselle. Esimerkiksi kaupungin viestintäyksikkö voisi palkata nuoria toteuttamaan kaupungille nuorekasta viestintää. Ympärivuotisten työpaikkojen olisi sovelluttava koulunkäynnin yhteyteen. 

Kaupungin tulee kehittää, parantaa ja lisätä yrittäjyys- ja työelämäopetusta oppilaitoksissaan tukeakseen nuorten yrittäjyyskasvatusta ja muita mahdollisia työelämätaitoja. Kaupungin on tarjottava maksutonta yrittäjyys- ja työelämäopastusta sekä tuettava nuorten perustamia yrityksiä taloudellisesti. 

Kaupungin on luotava nuorten työllistymiseen liittyvä kampanja, jonka suunnittelussa nuoret ovat itse mukana. Kampanjan tarkoituksena olisi työllistää mahdollisimman monta nuorta, levittää tietoa nuorten jo olemassa olevista työllistymismahdollisuuksista sekä kannustaa yrityksiä ja kotitalouksia ottamaan nuoria töihin. Kampanja voisi mahdollisesti olla seutukunnallinen. Lisäksi kaupungin on luotava työllistymisohjelma, jossa huomioidaan nuorten työllisyystilanne ja uudet keinot heidän työllistämiseensä. 

Olisi myös asianmukaista, jos kaupunki keskittäisi kesätyöpaikkojen ja ympärivuotisten työpaikkojen hakemisen mahdollisimman yksinkertaiseksi ja helpoksi. Tällä hetkellä esimerkiksi kesätyöpaikkoja on ripoteltu ympäri kaupungin verkkosivuja, eikä niiden hakeminen ne ole nuorille saavutettavaa. 

Tampereen nuorisovaltuusto esittää kaupungin kesätöiden ja ympärivuotisten työtehtävien määrän lisäämistä sekä muiden nuorten työllistymismahdollisuuksien selvittämistä. Lisäksi kaupungin on luotava nuorten työllistymiseen liittyvä kampanja ja työllistymisohjelma sekä lisättävä yrittäjyys- ja työelämäopetusta kaupungin oppilaitoksissa. 

Nuorisovaltuuston, kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden ja muiden asioista vastaavien tahojen kanssa voitaisiin perustaa yhteinen työryhmä edistämään nuorten työmahdollisuuksia kokonaisvaltaisesti. ”

Kaupungilla on vuosittain lähes 700 kesätyöntekijää, joista noin 200 paikkaa on 15–17-vuotiaille tamperelaisille suunnattuja Kunta-alan tutustu ja tienaa -paikkoja. Lisäksi kaupungin nuorisopalvelut työllistävät omiin toimintoihinsa vuosittain kymmeniä nuoria. Kaupunkikonsernissa on myös muita suuria kesätyöllistäjiä kuten esimerkiksi Särkänniemi, jonka työpaikat eivät ole mukana edellä mainituissa kaupungin luvuissa.

Kaupungin kesätyöpaikat ja Kunta-alan tutustu ja tienaa -paikat ovat haettavissa Kuntarekryn kautta. Kuntarekryyn ohjataan keskitetysti Tampereen kaupungin nettisivuilta osoitteesta www.tampere.fi/tyo. Samoilla sivuilla linkataan myös Nuorisopalvelujen kesätyöpaikat, kun ne tulevat hakuun.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä vuoden 2023 alussa hyvinvointialueelle, vastaavat työpaikat, kesätyöt ja harjoittelupaikat mukaan lukien, siirtyvät Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Näin suoraan Tampereen kaupungille sijoittuvat kesätyömahdollisuudet ovat vähenemässä, mutta todennäköisesti vastaavat paikat löytyvät jatkossa hyvinvointialueelta. 

Yksityinen sektori tarvitaan laajasti mukaan tarjoamaan työllistymismahdollisuuksia nuorille. Tampereen kaupunki tai ylipäätään julkinen sektori ei voi yksinään vastata nuorten kesätyöpaikkatarpeisiin. 

Kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen tavoitteena on lisätä nuorille soveltuvien matalan kynnyksen (kesä)työpaikkojen määrää merkittävästi Tampereella. Tätä varten on vuosittain toteutettu kesäduunikampanja, joka aktivoi ja tukee ensisijaisesti yksityisen sektorin työnantajia palkkaamaan nuoria kesätöihin. Kampanjalla tavoitellaan nuorille matalan kynnyksen työtilaisuuksia, jotka eivät edellytä koulutusta tai aikaisempaa työkokemusta. Samalla tehdään kesätyöpaikkojen ilmoittaminen mahdollisimman helpoksi yrityksille ja tarjotaan tukea ja apua nuorille kesätyön hakemiseen. Kesäduuni-kampanjan työpaikkasovellus helpottaa omalta osaltaan paikkojen hakemista. Monilla työnantajilla on kuitenkin käytössä omat rekrytointijärjestelmänsä, joita he tahtovat ensisijaisesti käyttää myös kesätyörekrytoinneissa.

Pandemiatilanne on vaikeuttanut kesäduuni-kampanjan toteutusta, mutta nyt on ollut jo selviä merkkejä paremmasta.  Työttömille nuorille on tällä hetkellä tarjolla paljon työtilaisuuksia, ja nuorisotyöttömyys on laskenut merkittävästi pandemia-ajan huippuluvuista. Kesäduuni-kampanjassa mukana olevat yritykset ovat toivoneet kampanjan kaltaista ympärivuotista yhteistyötä ja sitä valmistellaan parhaillaan.

Tampereen nuorten Ohjaamo on mukana Kesäduuni 2022 -kampanjan toteutuksessa. Ohjaamo toivottaa nuorisovaltuuston edustajat tervetulleiksi mukaan Ohjaamon kehittäjänuorten toimintaan ja vaikuttamaan sitä kautta myös Kesäduuni-kampanjaan. Ohjaamossa markkinointisuunnittelija kehittää nuorille suunnattua viestintää ja siihen osallistuvat myös nuoret itse.  

Ohjaamon henkilöstö voi opastaa nuoria ja työntarjoajia erilaisten keikkatyösovellusten (esim. Workpilots) käyttöön. Ne ovat toimiva apuväline pienten työkeikkojen hakuun ja tarjoamiseen. Ohjaamosta ja kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluista on myös saatavilla maksutonta tukea ja ohjausta yrittäjyyteen ja työelämään liittyvissä kysymyksissä. Nuorten perustamien yritysten suora taloudellinen tukeminen ei pääsääntöisesti ole mahdollista asiaa koskevan yritystukilainsäädännön ja yhdenvertaisuusnäkökulman johdosta. Muuta yrittäjyyteen liittyvää neuvontaa ja valmennusta on kuitenkin mahdollista toteuttaa ja sitä onkin melko hyvin saatavilla.

Oppilaitokset kokevat nuorten yrittäjyyskasvatuksen ja työelämätaitojen vahvistamisen tärkeänä. Toimintaa kehitetään yhteistyössä työllisyys- ja kasvupalvelun ja Ohjaamon kanssa.

Tampereen kaupungin osaamis- ja elinkeinolautakunta myöntää vuosittain järjestösektorin toimijoille ns. nuorisotakuuavustusta, jolla rahoitetaan nuorten työllistymistä ja arjen selviytymistä tukevia hankkeita. Vuoden 2022 painopisteenä oli nuorten kesätyöllistymisen tukeminen. Nämä toimijat ovatkin mukana tukemassa nuorten kesätyöllistymistä ja kesäyrittäjyyttä. Nuorisotakuuhankkeiden toiminnassa tiedotetaan erikseen. 

Nuorten työllisyystilannetta seurataan Tampereella tarkasti ja uusia keinoja nuorten työllistämiseen ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmiin kehitetään aktiivisesti kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa. Työllisyys- ja kasvupalvelut vastaa työllisyyden kuntakokeilun puitteissa nuorten työvoimapalveluista Tampereella ja aloittaa nuorten työllisyysohjelman valmistelun laajassa kumppanuudessa vuoden 2022 aikana. Tähän valmistelun kutsutaan mukaan myös nuorisovaltuuston edustajat.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Rantanen Teppo, Johtaja, Teppo.Rantanen@tampere.fi

Nuorisovaltuustolle annetaan vastauksena perusteluosassa oleva lausunto.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Nuorisovaltuuston aloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Työllisyysjohtaja Regina Saari, puh. 050 346 9603 ja henkilöstön kehittämispäällikkö Marju Leinonen puh. 040 806 2937, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Nuorisovaltuuston aloite ja siihen annettu elinvoima- ja osaamislautakunnan lausunto merkitään tiedoksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nuorisovaltuusto, Regina Saari, Marju Leinonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)