Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 135 Smart Tampere -kehitysohjelman loppuraportointi (kehittämiskokousasia) 

TRE:2347/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehityspäällikkö Laura Inha, puh. 040 801 6035 ja etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Smart Tampere -kehitysohjelma on edennyt syksyllä 2018 hyväksytyn ohjelmasuunnitelman mukaisesti ja päättyi onnistuneesti vuoden 2021 lopussa. Ohjelman loppuraportoinnissa arvioidaan Smart Tampereen saavutuksia, tavoitteiden toteumista ja oppeja kokonaisuudessaan sekä osaohjelmittain (Ekosysteemiohjelma, Digiohjelma ja Kestävä Tampere 2030).

Osaohjelmien osalta vuoden 2020 lopussa päättyneen Digiohjelman loppuraportointi käsiteltiin kaupunginhallituksessa 8.3.2021. Digiohjelmassa edistettiin kaupungin palvelujen digitalisointia ja uusia työskentelytapoja nopeiden kokeilujen, osaamisen kehittämisen ja toiminnan muutosprojektien avulla yhteistyössä konsernin ja palvelualueiden kanssa.

Kestävä Tampere 2030 -ohjelman loppuraportointi käsiteltiin kaupunginhallituksessa 14.3.2022. Ohjelmassa edistettiin hiilineutraalin rakentamisen, asumisen, liikkumisen ja energian tuotannon projekteja ja vakiinnutettiin niiden parhaita käytäntöjä sekä luotiin kaupungin ilmastotyön toimintamalli.

Ekosysteemiohjelman loppuraportti esitellään kaupunginhallituksessa 28.3.2022. Ekosysteemiohjelmassa kehitettiin älykkään kaupungin ekosysteemejä yhdessä yritysten kanssa ja vahvistettiin Tampereen kansainvälistä mainetta älykaupunkikehittäjänä.

Smart Tampere -ohjelma onnistui edistämään älykästä kaupunkikehitystä kehittämällä muun muassa kaupunki- ja teknologia-alustoja, kuten Hiedanrantaa ja Isokuusta sekä IoT-alustaa ja Test Bed Hervantaa. Kehitysohjelmassa tehtiin lähes sata yritysyhteistyökokeilua, joista puolet eteni valmiiksi ratkaisuiksi, tuotteistukseen tai skaalattaviksi. Lisäksi ohjelma edisti Smart Tampere brändin muodostumista vaikuttamalla useissa kansainvälisissä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeissa ja vakiinnuttamalla Tampereen oman kansainvälisen älykaupunkitapahtuman, Tampere Smart City Weekin. Ohjelman aikana viestinnän potentiaalinen tavoitettavuus kaksinkertaistui ja kansainvälinen tavoitettavuus jopa yhdeksänkertaistui.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Smart Tampere -kehitysohjelman loppuraportointi hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden projektipäällikkö Outi Valkamalle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Laura Inha, Kari Kankaala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)