Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 137 Elämystalouden kehitysohjelman tavoitteet valtuustokaudelle 2021-2025 (kehittämiskokousasia) 

TRE:2346/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kehitysohjelmat ovat keskeinen väline kaupungin merkittävien strategisten muutosten toteuttamiseen. Ne ovat laajoja, pääsääntöisesti kahta tai kolmea palvelualuetta yhdistäviä kokonaisuuksia, joihin liittyy merkittäviä taloudellisia panostuksia ja laajaa yhteistyötä sidosryhmien kanssa. Kehitysohjelmat ovat ajallisesti rajattuja kokonaisuuksia, jotka koostuvat useasta projektista ja usein myös perustyönä toteutettavista tehtävistä, jotka yhdessä tavoittelevat ohjelman visiota ja laajempaa päämäärää. Kehitysohjelmat ovat kaupungin ns. strategisia kärkiä.

Kehitysohjelmien hyväksymisestä ja niiden toteutuksen ohjauksesta vastaa kaupunginhallitus. Uudeksi kehitysohjelmaehdotukseksi on vuosien 2021-2022 aikana valmisteltu poikkihallinnollisena yhteistyönä elämystalouden kehitysohjelmaa, joka toteuttaa Tampere – Tekemisen kaupunki strategiaa ja tukee Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelman toteutumista. Tampereella ominaispiirteenä on ollut, että elämystalouden ja luovien alojen piirissä on meneillään lukuisia kehitystoimenpiteitä, mutta niitä ei ole johdettu eikä seurattu kokonaisuutena. Ohjelma toteuttaa etenkin kaupunkistrategian painopisteen ”tekevät yhteisöt” -kokonaisuutta, jossa yhtenä valtuustokauden tavoitteena on, että elämystalous ja luovat alat ovat vahvistuneet. Pormestariohjelma sisältää vastaavasti lukuisia elämystaloutta edistäviä nostoja mm. Kestävän ja vetovoimaisen matkailun ja tapahtumakaupungin kehittämiseen ja AV-alan kehittämiseen liittyen, jotka on huomioitu osana kehitysohjelman valmistelua.

Kehitysohjelman visiona on, että Tampere tunnetaan kansainvälisen tason luovien alojen ja elämysteollisuuden keskittymänä. Ohjelmaehdotuksessa on asetettu kolme toiminnan painopistettä, joita ovat kokonaisuudet “Osaamisen kehittämisestä osaamiskeskittymäksi”, “Kehittyvästä ympäristöstä uutta liiketoimintaa” sekä “Tapahtumista ja elämyksistä kaupungin kestävä vetovoimaa”.

Painopisteitä konkretisoivat useat eri työpaketit, joiden kautta varmistetaan kokonaisuuden eteneminen ja käytännön vastuutus eri osa-alueiden eteenpäin viennistä. Työpakettien edustajista muodostuu kehitysohjelman työtä koordinoiva seurantaryhmä. Kehitysohjelman strategista kokonaisuutta ohjaa ohjausryhmä. Kehitysohjelman jatkovalmisteluun ja tekemiseen osallistetaan laajasti myös elinkeinoelämän, kolmannen sektorin ja oppilaitosten eri toimijoita.

Kaupunginhallitukselle esitetään elämystalouden kehitysohjelman painopisteiden ja sitä konkretisoivien työpakettien hyväksymistä jatkotyöskentelyn pohjaksi. Työpakettien sisältöjä edelleen jatkokehitetään kevään 2022 aikana siten, että työpaketeille laaditaan vielä konkreettisemmat toimenpiteet ja tavoitteet sekä laadulliset/määrälliset arviointikriteerit onnistumisen seuraamiseksi. Tämän konkreettisemman ohjelmasuunnitelman hyväksyy kaupunginhallitus osana kaikkien kehitysohjelmien tavoiteasetantaa kevään 2022 aikana.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Elämystalouden kehitysohjelman valtuustokauden 2021-2025 painopisteet hyväksytään ja niiden toimenpide- ja työpaketit merkitään tiedoksi.

Elämystalouden kehitysohjelman tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa-Heinämäelle, johtaja Lauri Savisaarelle sekä asiakkuuspalvelupäällikkö Maiju Viikille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Perttu Pesä, Juha Ahonen, Mikko Nurminen, Maiju Viiki, Minna Kurki, Iina Ojala, Tuomas Huhtala, Ilkka Rahkonen, Jaakko Laurila, Ilona Kyykoski, Sanna Huikuri

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)