Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 132 Nuorisovaltuuston aloite kokouspalkkion myöntämisestä 

TRE:339/01.03.01/2022

Valmistelija

  • Varonen Jukka, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Nuorisovaltuusto esittää kohtuullisten kokouspalkkioiden myöntämistä nuorisovaltuuston kokouksista varsinaisille nuorisovaltuutetuille. Nuorisovaltuuston varsinaiselle jäsenelle tulisi maksaa 40 euron kokouspalkkio ja nuorisovaltuuston puheenjohtajalle kokouspalkkio 50 prosentilla korotettuna suuremmasta tehdystä työstä nuorisovaltuuston toiminnan valmistelussa.

Vaikuttamistoimielimet nuorisovaltuusto, vammaisneuvosto, vanhusneuvosto, maahanmuuttajaneuvosto ja mielenterveys- ja päihdeneuvosto ovat edustamansa ryhmän osallistumis- ja vaikuttamiskanavia. Ne eivät ole kuntalain 30 §:ssä tarkoitettuja kunnan toimielimiä, jotka ovat kunnan viranomaisia ja voivat käyttää julkista valtaa. Vaikuttamistoimielimelle ei voida delegoida toimivaltaa hallintopäätösten tekemiseen. Nuorisovaltuuston jäsen, kuten muukaan vaikuttamistoimielimen jäsen, ei ole kunnan luottamushenkilö, joten hän ei hoida tehtäväänsä virkavastuulla.

Nuorten vaikuttamistoimielin auttaa nuoria löytämään keinoja parantaa nuorten asemaa ja samalla tuoda nuorten ääni esiin kaupungin päätöksenteossa. Kokouspalkkion sijaan toimimista nuorisovaltuustossa tulisi ohjata aito halu perehtyä kunnalliseen päätöksentekomenettelyyn. 

Syksyllä 2021 kaupunginhallitus käsitteli nuorisoedustajien palkkioita, ja toimielinten kokouksista maksettavia palkkioita nostettiin. Valtuuston kokoukseen osallistumisesta maksetaan 80 euroa ja lautakunnan kokoukseen osallistumisesta maksetaan 60 euroa 1.8.2021 alkaen.

Nyt nuorisovaltuusto esittää aloitteessaan nuorisoedustajille palkkioita heidän omista kokouksistaan. Kaupunginhallitus on käsitellyt vaikuttamistoimielinten palkkioita kokouksissaan 9.8.2021 § 337 ja 20.12.2021 § 585. Syksyn jälkeen ei ole ilmennyt sellaisia uusia perusteita, joiden vuoksi asiaa täytyisi uudelleen käsitellä tai toisin ratkaista. 

Laajemminkin kokouspalkkioita arvioidaan ja niistä päätetään aina uuden valtuustokauden alkaessa koko kaudeksi kerrallaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Nuorisovaltuutetuille ei makseta kokouspalkkiota nuorisovaltuuston kokouksista.

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Nuorisovaltuuston aloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nuorisovaltuusto, Päivi Niskanen, Jukka Tapiola, Aino Jokinen, tupa.talous@tampere.fi, palkat.pirkanmaa@monetra.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)