Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 138 Hyvinvointialueen valmistelun tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:7357/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Vt. hyvinvointialuejohtaja Jukka Alasentie, puh. 0500 733 620, etunimi.sukunimi@pirha.fi ja projektijohtaja, suunnittelujohtaja Tarja Puskala, puh. 050 595 1079, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen valmistelu etenee sen toimielinten toiminnan käynnistymisen myötä. Aluevaltuusto kokoontui 8.3.2022 ja aluehallitus 10.3.2022. Toimielimet ovat käsitelleet toiminnan käynnistymisen edellyttämät asiat ja muun muassa hallintosääntöä tullaan täydentämään kuluvan vuoden aikana. Hyvinvointialuejohtajan virka on parhaillaan haettavana.

Vt. hyvinvointialuejohtaja Jukka Alasentie kertoo kokouksessa hyvinvointialueen valmistelutilanteesta.  

Tampereen kaupunki on projektoinut Sote- ja pela-uudistuksen siirtokokonaisuuden. Siirtoja-projekti koordinoi valmistelutyötä, jotta liikkeenluovutus ja siirrot voidaan toteuttaa hallitusti ja sujuvasti.

Kaupunki antoi hyvinvointialueelle kaupunginvaltuuston 21.2.2022 päätöksellä selvityksen, joka sisältää tiedot mm. siirtyvistä sopimuksista, vastuista ja omaisuudesta sekä arvion siirtyvän henkilöstön määrästä. Hyvinvointialueen valtuusto käsittelee kuntien selvitykset kokouksessaan 30.3.2022. Kaupunki ilmoitti kuusi siirtyvää sopimusta, joista tulee vielä neuvotella. Neuvottelut on tarkoitus käydä maalis-huhtikuun aikana.

Sote- ja pela-uudistuksen valmistelun tilannekatsaus ja arviot vaikutuksista on koottu tilannekuvaan, joka esitellään kokouksessa.

Uudistus vaikuttaa merkittävästi kuntien toimintaan ja talouteen, muun muassa kuntien tehtäviin ja niitä koskevaan rahoitukseen, verotusoikeuteen ja valtionosuusjärjestelmään. Kaupungin ja hyvinvointialueen välille muodostuu useita yhteisesti hoidettavia tehtäviä, yhdyspintoja, joiden valmistelua kaupungin puolella koordinoidaan Siirtoja-projektin yhdessä osaprojektissa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hyvinvointialueen valmistelun tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden vt. hyvinvointialuejohtaja Jukka Alasentielle ja suunnittelujohtaja Tarja Puskalalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Jouni Ovaska ja Arttu Vuori poistuivat kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Tarja Puskala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)