Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 27.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 41 Ammattitaiteilijoiden apurahat vuodelle 2024 

TRE:9/12.03.00/2024

Valmistelija

  • Salmenkangas Niina, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Koordinaattori Elina Alatalo, puh. 040 146 1239, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 4851059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2024 ammattitaiteilijoiden apurahat julistettiin haettaviksi 2.1.2024. Hakuaika päättyi 31.1.2024 klo 15.45. Määräaikaan mennessä saapui 82 hakemusta, jotka jakautuivat taiteenaloittain seuraavasti:

  • Kuvataide 58
  • Lastenkulttuuri 12
  • Elokuvataide 8
  • Taideteollisuus 4

 

Vuonna 2023, jolloin ammattitaiteilijoiden apurahat kohdennettiin kirjallisuuden ja esittävien taiteiden (näyttämötaide, säveltaide, tanssitaide ja sirkustaide) aloilla toimiville taiteilijoille, hakemuksia saapui 212.

Kaupungin talousarviossa vuodelle 2024 ammattitaiteilijoiden apurahoihin on varattu 30 000 euroa. 

Avustuskokonaisuudelle on Tampereen kaupungin kulttuuriavustusten myöntämisperusteet -asiakirjassa (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 29.11.2023 § 54) määritelty myöntämisperusteet, joiden mukaisesti hakemuksia arvioidaan. Ammattitaitelijan apuraha voidaan myöntää tamperelaiselle ammattitaiteilijalle. Apurahat ovat pienimuotoisia kannustusapurahoja, joiden tavoitteena on tukea työskentelyä taiteen parissa. Vuonna 2024 kannustusapurahan hakumahdollisuus oli visuaalisten alojen taiteilijoilla (kuvataide, valo-/elokuvataide, rakennustaide/taideteollisuus) ja lastenkulttuurin aloilla toimivilla taiteilijoilla. 

Apurahaa voivat hakea Tampereella kirjoilla olevat ja ammattitaiteilijoina työskentelevät yksityishenkilöt (työskentelyn taiteen parissa ei edellytetä olevan päätoimista). Apurahaa myönnetään taiteelliseen työskentelyyn, näyttelykustannuksiin tai jatkokoulutukseen. Jatkokoulutuksella tarkoitetaan ammattia tukevaa, täydentävää koulutusta, joka ei ole kuitenkaan tutkintoon johtavaa koulutusta. Apuraha on muodoltaan kannustusraha, joka ei edellytä työskentelyä muusta ansiotyöstä vapaana. Apurahaa ei esitetä harrastustoiminnaksi katsottavaan toimintaan eikä ryhmille tai yhteisöille. Apurahaa ei myöskään esitetä hakijalle, jolle Tampereen kaupunki on myöntänyt ammattitaiteilijan apurahan kahden edeltävän kalenterivuoden aikana.

Kannustusapurahaa saa käyttää vain päätöksessä ilmoitettuun tarkoitukseen. Jos päätöksessä ei ole tarkemmin yksilöity käyttötarkoitusta, kannustusapuraha on käytettävä hakemuksessa mainittuun tarkoitukseen. Valmistelussa on tehty yhteistyötä kulttuurin palveluryhmän asiantuntijoiden kanssa.

Esitys myönnettävistä apurahoista sekä haetut apurahasummat on kuvattu tämän asian liitteenä olevassa asiakirjassa. Liite tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen, ja se poistetaan julkisilta internetsivuilta oikaisuvaatimusajan päättyessä. 

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi apurahaa saavat henkilöt eivät saa tehdä yhteistyötä Venäjän valtion tai sitä edustavien virallisten tahojen kanssa. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, apuraha peritään kokonaisuudessaan takaisin, eikä henkilölle jatkossa myönnetä Tampereen kaupungin avustusta tai muuta tukea.

Hakemusasiakirjat liitteineen ovat julkisilta osin nähtävinä pyydettäessä. Lisätietoja päätöksen valmistelusta koordinaattori Elina Alatalolta: etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 146 1239.

Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.3.2024) 17 § mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Ammattitaiteilijoiden apurahat vuodelle 2024 myönnetään liitteen mukaisesti ja perusteluissa kuvatuin ehdoin. Liite tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen, ja se poistetaan julkisilta internetsivuilta oikaisuvaatimusajan päättyessä.

Ammattitaiteilijoiden apurahat maksetaan Kulttuurin palveluryhmän kustannuspaikalta 137010, sisäinen tilausnumero 23921.

Apuraha voidaan maksaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että apurahan saaja sitoutuu palauttamaan saamansa apurahan, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Venla Moisala ja koordinaattori Elina Alatalo olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Apurahan hakijat, Teemu Irri, Päivi Lehtinen, Marianna Lehtinen, Irma Puttonen, Suvi-Mari Eteläinen, Kirsi Karvonen, Anna Szalay, Piia Karkkola, Susanna Lundström, Venla Moisala, Niina Salmenkangas

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.