Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 27.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 56 Taiteen perusopetuksen määräaikaiset opetustoimiluvat 2024 

TRE:6106/12.01.01/2023

Valmistelija

  • Salmenkangas Niina, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Vs. kulttuurijohtaja Niina Salmenkangas, puh. 040 8004404 ja koordinaattori Anne Ruusuvuori, puh. 040 353 2497, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki voi hakemuksesta myöntää taiteen perusopetuksen opetustoimiluvan Tampereella. Luvan myöntäminen on harkinnanvaraista. Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.3.2024, 20 §) mukaan taiteen perusopetuksesta vastaa Tampereella kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta. Koulutuksen järjestäjä eli Tampereen kaupunki vastaa siitä, että sen hankkimat palvelut järjestetään taiteen perusopetusta säätelevän lain (633/1998) ja asetuksen (813 /1998) mukaisesti. Opetuksen taiteen perusopetusta antavissa oppilaitoksissa tulee olla Opetushallituksen määräämien opetussuunnitelmien perusteiden mukaista. Opetushallitus päätti uusista taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteista 20.9.2017. 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyy toimijat taiteen perusopetusta antaviksi oppilaitoksiksi Tampereen kaupungin taiteen perusopetuksen ohjausperiaatteiden mukaan (hyväksytty sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta 11.12.2014 § 112, päivitetty sivistys- ja kulttuurilautakunta 21.11.2019 § 153 ja 8.11.2022 § 169, TRE:7400/12.01.01/2022). Taiteen perusopetuksen opetustoimilupahakijoiden hakemukset ja liitteet on käsitelty kahden valmistelijan toimesta. Opetustoimilupavalmistelun tila on esitelty taiteen perusopetuksen ohjausryhmälle kokouksessa 15.2.2024. Kokouksessa ohjausryhmä on puoltanut valmistelua. Näillä perusteilla esitetään opetustoimiluvan hakijoille määräaikaisia opetustoimilupia (1 ja 3 lukuvuotta) liitteen 1 mukaisesti. 

Taiteen perusopetuksen määräaikaiset opetustoimiluvat, 1 lukuvuosi (2 kpl) myönnetään hakijoille, jotka eivät vielä täytä kaikkia Tampereen kaupungin taiteen perusopetuksen ohjausperiaatteita. Nämä hakijat ovat Baletti- ja Tanssistudio Teija Suova sekä Balettikoulu Hannele Suomalainen. Hakijoilta on saatu suunnitelmat kelpoisuuksien kuntoon saattamisessa. Määräaikaisen lupakauden aikana käydään keskustelut toimijoiden kanssa siitä, miten vaadittavien kelpoisuuksien kuntoon saattaminen edistyy pidemmän tähtäimen suunnitelmalla rehtorikelpoisuuteen, jossa edellytetään hallinnollisen tietämyksen vahvistamista suorittamalla opetushallinnon tutkinto (Liite 1, kohta A).  

Taiteen perusopetuksen määräaikaiset opetustoimiluvat, 3 lukuvuotta (2 kpl): myönnetään hakijoille, jotka täyttävät Tampereen kaupungin taiteen perusopetuksen ohjausperiaatteet (Liite 1, kohta B). Nämä hakijat ovat Musiikkikoulu Musiikkitoteemi ja Taidekoulu Tuulikello.

Tampereen Kitarakoulu ja Musiikkikoulut Demo ja Jamkids ovat hakeneet Tampereen kaupungin myöntämän taiteen perusopetuksen musiikin yleisen oppimäärän määräaikaisen opetustoimiluvan siirtoa Tampereen Kitarakoululta Musiikkikoulut Demo ja Jamkidsille / Jamkicks Osakeyhtiölle 1.8.2024 lähtien. Siirtohakemuksen perusteena on Tampereen Kitarakoulun ja Musiikkikoulut Demo ja Jamkidsin liiketoimintakauppa, jonka seurauksena kaikki Kitarakoulun toiminta siirtyy JamKicks Osakeyhtiön omistukseen. Liiketoimintakaupan myötä Tampereen Kitarakoulun toiminta päättyy kevälukukaudella 2024 ja oppilaat jatkavat syyslukukaudella 2024 opintojaan Musiikkikoulut Demo ja Jamkidsissa.

Musiikkikoulut Demo ja Jamkids on toimittanut Taiteen perusopetuksen ohjausryhmälle ohjausperiaatteiden mukaiset asiakirjat tarkasteluun. Tampereen Kitarakoulun ja Musiikkikoulut Demo ja Jamkidsin siirtohakemus on käsitelty Tampereen taiteen perusopetuksen ohjausryhmän kokouksessa 7.3.2024. Kokouksessaan ohjausryhmä päätyi puoltamaan taiteen perusopetuksen musiikin yleisen oppimäärän määräaikaisen opetustoimiluvan siirtoa Musiikkikoulut Demo ja Jamkidsille / Jamkicks Oy:lle.

Taiteen perusopetuksen ohjausryhmä on ohjannut yleisen oppimäärän opetuslupaa hakeneita oppilaitoksia opetussuunnitelmatyössä. Näin on toimittu yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti myös ko. oppilaitosten fuusioitumistilanteessa. Musiikkikoulut Demo ja Jamkids täyttää kaupungin taiteen perusopetuksen ohjausperiaatteiden mukaiset kelpoisuudet ja Musiikkikoulut Demo ja Jamkids ottaa käyttöönsä 1.8.2024–31.7.2025 lukuvuodelle Tampereen Kitarakoulun opetussuunnitelman, joka on hyväksytty sivistys- ja kulttuurilautakunnassa 25.3.2021 (§ 64). Opetussuunnitelmaan on päivitetty Musiikkikoulut Demo ja Jamkidsin varhaisiän musiikkikasvatuksen kuvaus ja laajuus. Taiteen perusopetuksen määräaikainen opetustoimilupa myönnetään liitteen 1 kohdan C mukaisesti (Liite 1).

Ohjausperiaatteiden mukaisesti Tampereen kaupunki edellyttää, että taiteen perusopetusta antavat oppilaitokset huolehtivat rikosrekisterilain edellyttämästä työnantajan velvollisuudesta. Oppilaitosten tulee huolehtia myös muista ohjausperiaatteissa mainituista velvollisuuksista ja ilmoittaa, mikäli oppilaitoksen olosuhteissa tai asiakirjoissa tapahtuu luvan myöntämisen jälkeen merkittäviä muutoksia. Lain mukaan oppilailta perittävien maksujen tulee olla kohtuulliset (laki taiteen perusopetuksesta 12 §). 

Koska kaupunki on laissa tarkoitettu opetuksen järjestäjä, kaupungilla on oikeus ja velvollisuus seurata ja arvioida yksiköiden toimintaa ja pyytää raportteja ja toimintakertomuksia siltä osin kuin toiminta koskee taiteen perusopetusta. Oppilailta kerätään vuosittain toimintakertomustietoja, johon liittyvä katsaus käsitellään lautakunnassa. 

Mikäli näiden määräaikaisten lupien (1 ja 3 lukuvuotta) aikana opetus- ja kulttuuriministeriö linjaa taiteen perusopetukseen liittyvää toimintaa uudella tavalla, luvat puretaan ja toimintaa jatketaan ministeriön linjauksen mukaan. Nyt myönnettäviä opetustoimilupia on mahdollista jatkaa lupakauden jälkeen uusilla määräaikaisilla opetustoimiluvilla, jotka aikanaan tulevat kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätettäväksi. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksen johdosta näiden hakemusten käsittelyn jälkeen Tampereen kaupunki ei enää ota vastaan uusia opetustoimilupahakemuksia, eikä jatkossa myönnä uusia opetustoimilupia. 

Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.3.2024) 20 § mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan tehtävänä on järjestää kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut sisältäen taiteen perusopetuksen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Taiteen perusopetuksen määräaikaiset opetustoimiluvat myönnetään liitteen 1 mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Koordinaattori Anna Ruusuvuori oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Niina Salmenkangas, Anne Ruusuvuori, Taiteen perusopetuksen ohjausryhmä: Marianna Lehtinen, Timo Saarinen, Merja Koskiniemi, Reetta Aarre-Ahtio, Reija Iso-Mustajärvi, Maria Suikkanen, Heidi Saramäki, Oppilaitosten edustajat: Hannele Suomalainen, Teija Suova, Tomi Tolvanen, Vesa Turvanen, Vesa Sädekoski, Ulf Fagerholm, Kati Nieminen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.