Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 27.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 54 Vinttikoiraradan toiminnan päättyminen Kaupissa osana Liikunnan palveluverkkosuunnitelman 2022–2035 mukaista Kaupin urheilupuiston kehittämistä 

TRE:1445/00.01.02/2024

Valmistelija

  • Etu-Seppälä Jukka, Liikunta- ja nuorisojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liikunta- ja nuorisojohtaja Jukka Etu-Seppälä, puh. 050 342 2812, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupin urheilupuiston alueelle laadittiin vuonna 2015 ideasuunnitelma, joka hyväksyttiin jatkosuunnittelun pohjaksi sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunnassa 17.12.2015 (§ 106).

Kaupin urheilupuistoa on kehitetty viime vuosina palvelemaan kattavasti eri käyttäjäryhmiä. Alueelle on toteutettu muun muassa kolme lämmitettävää jalkapallon tekonurmikenttää, latu- ja ulkoilureitistöä sekä pesäpallo- ja hiihtostadion. Lisäksi alueelle valmistui pesäpallon harjoituskenttä korvaamaan uuden lämmitettävän jalkapallokentän alta poistunut kenttä. Kokonaisuudessa on huomioitu myös joidenkin lajien osalta siirto toiseen sijaintiin, mikäli se on mahdollista toteuttaa ja jos se on katsottu kokonaisuuden kannalta tarkoituksenmukaiseksi. Vuoden 2024 keväällä jousiammunta siirtyi Mustavuoren alueelle toteutettuun uuteen ratakokonaisuuteen.

Kaupin urheilupuiston aluetta kehitetään edelleen monin tavoin. Hiihdon osalta olosuhteita on kehitetty ja kehitetään edelleen vastaamaan kasvavaa harrastajamäärää. Samalla parannetaan mahdollisuuksia järjestää sekä kansallisia että kansainvälisiä hiihtokilpailuja. Tähän mennessä on parannettu reittien turvallisuutta sekä valaistusta ja alueen lumivarmuutta. Suurempi määrä keinolunta mahdollistaa hiihdon harrastamisen sekä kilpailujen järjestämisen loppusyksystä kevääseen myös vähälumisina talvina. Kehittämistä on tehty niin suosituimman Kauppi-Niihama -ladun kuin vaativien kilpalatujenkin osalta. 

Lumivarmuutta on kehitetty lumetusjärjestelmän lisäksi säilölumen avulla. Lumivarmuuden kannalta on tarkoituksenmukaisimmaksi katsottu säilölumi. Sitä voidaan ottaa käyttöön, vaikka vielä ei pakkanen keinolumen tykittämiseen riittäisikään. Kansainvälisten hiihtokilpailujen edellyttämä lumivarmuus voidaan varmistaa vain säilölumen avulla. Lumivarmuuden parantamisessa ja latureittien suunnittelussa huomioidaan luontoarvot. Reittien suunnittelussa otetaan huomioon kansainvälisten kilpailujen mukaiset vaatimukset muun muassa leveyden ja vaativuuden suhteen.

Ideasuunnitelmassa mainitaan alueella olevan vinttikoiraradan osalta, että sille ei esitetty muutoksia, mutta käytön laajentamismahdollisuuksia tutkitaan suunnittelun seuraavassa vaiheessa.

Kaupin urheilupuiston alueelta on selvitetty mahdollisuuksia isomman säilölumialueen saamiseksi. Aluetta on tarkasteltu ja haettu luontoarvojen mahdollistavaa paikkaa isommalle säilölumialueelle, josta lumen kuljetus on mahdollista toteuttaa logistisesti järkevällä tavalla. Tarkastelun lopputuloksena on perusteltua muuttaa käyttötarkoitusta vinttikoiraradan alueella. Jatkossa selvitetään vinttikoiraradan mahdollisuuksia siirtyä toiseen paikkaan, jousiammunnan tavoin. Nykyisen vinttikoiraradan alueelle voidaan toteuttaa yli kolme kertaa nykyisen säilölumialueen kokoinen säilölumialue. Vinttikoiraradalle on jo haettu uutta paikkaa yhdessä käyttäjien ja Tampereen kaupungin Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kanssa. Nykyinen sopimus Pirkanmaan Vinttikoirakerho ry:n kanssa on laadittu vuonna 1993. Sopimuksia on erikseen laadittu kaksi: käyttöoikeussopimus Liikunnan ja nuorison palveluryhmän kanssa sekä maanvuokrasopimus kiinteistötoimen kanssa. Sopimukset on perusteltua irtisanoa mahdollisimman pian. Näihin sopimuksiin liittyvä päätösvalta on Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.3.2024) § 37 mukaisesti palvelualueen johtajalla. Sivistyspalvelujen palvelualueen toimintasäännön (1.2.2024) liitteessä tätä toimivaltaa on siirretty liikunta- ja nuorisojohtajalle (Johtaja, sivistyspalvelut 1.2.2024 § 13).

Liikunnan palveluverkkosuunnitelma vuosille 2022–2035 on hyväksytty sivistys- ja kulttuurilautakunnassa 14.6.2022 (§ 109). Päätöksen mukaan suunnitelmaa ja siinä tapahtuvia muutoksia tarkastellaan jatkossa vuosittain talousarviovalmistelun yhteydessä. Lisäksi päätöksessä todetaan, että yksittäiset hankkeet valmistellaan ja tuodaan päätöksentekoon erikseen kaupungin talonrakennushankkeiden valmisteluprosessin mukaisesti. Vinttikoiraradan sopimuksien irtisanominen ei edellytä palveluverkkosuunnitelman päivittämistä, eikä kyse ole rakennushankkeesta. Nyt käsiteltävänä oleva asia liittyy ennen kaikkea palveluverkkosuunnitelmaan liittyvän Kaupin urheilupuiston ideasuunnitelman pohjalta tehtävään alueen toimintojen kehittämiseen. Kaupin alueen kehittäminen kuuluu myös kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan vuoden 2024 vuosisuunnitelman suurtapahtumien mahdollistamisen toimenpidekokonaisuuteen. Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.3.2024) 17 § mukaan lautakunnan tehtävänä on vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian, palvelusuunnitelman ja talousarvion linjausten mukaisesti sekä ohjata toiminnan ja talouden suunnittelua.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Hyväksytään Kaupissa sijaitsevan vinttikoiraradan alueen käyttötarkoituksen muuttaminen osana alueen jatkosuunnittelua. Vinttikoiraradan toiminta Kaupissa päättyy ja vinttikoiraradalle selvitetään mahdollista uutta sijoituspaikkaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Nuorisovaltuuston edustaja Helmi Hukkanen ja Kalle Kallio poistuivat kokouksesta ja varajäsen Jussi Lahtinen liittyi kokoukseen asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Jukka Etu-Seppälä, Mikko Heinonen, Virpi Salovaara, Anna Henttonen, Pia Hastio, Elina Karppinen, Riikka Kolkkala, Jarmo Viljakka, Virpi Ekholm, Monika Sola

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.