Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 27.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 48 Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen yleisavustukset vuodelle 2024 

TRE:7/05.01.00/2024

Valmistelija

  • Viitasaari Leena, Suunnittelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Kirsi Nurmio, puh. 040 806 3135, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2024 yleisavustukset julistettiin haettaviksi 2.1.2024. Hakuaika päättyi 31.1.2023 klo 15.45. Määräaikaan mennessä Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen yleisavustusta haki 34 yhteisöä (siirtojen jälkeen 35). Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen yleisavustuksiin on kaupungin vuoden 2024 talousarviossa varattu 117 000 euroa. Nyt myönnettäväksi esitetään yleisavustuksia yhteensä 110 900 euroa. Lisäksi Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen  yleisavustusten kanssa samassa maksatusaikataulussa ehdotetaan myönnettäväksi avustusta Tampereen Hervantalaisille Venlantuvan tilakustannuksiin 11 300 euroa, koska tilakustannukset kävivät selvästi ilmi yhteisön jo toimittamasta hakemuksesta. 

Tässä kokouksessa erillisenä asiana käsitellään erillisavustushaun avaamista avustuksille ikäihmisten kokoontumistilojen vuokrakustannuksiin vuodelle 2024. Erillishakuun voisivat osallistua myös Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen yleisavustusta vuodelle 2024 saaneet yhdistykset. 

Avustamisen periaatteet ja myöntämisperusteet

Avustuskokonaisuudelle on Tampereen kaupungin hyvinvoinnin edistämisen avustusten myöntämisperusteet -asiakirjassa määritelty myöntämisperusteet, joiden mukaisesti avustushakemuksia arvioidaan (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 31.10.2023 § 40; päivitetty 21.2.2024 § 24, mutta muutoksia ei tullut nyt käsiteltävien yleisavustusten myöntämisperusteisiin).

Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen yleisavustukset ovat harkinnanvaraisia avustuksia, joita voidaan myöntää Tampereella toimiville yhteisöille toimintaan, joka tuottaa lisäarvoa ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämiseen, yhteisölliseen toimintaan ja vertaistukeen. Avustusta voi saada yhdistys, jonka toimijoista yli 2/3 osaa on yli 65-vuotiaita tai joiden toiminta kohdistuu 2/3 osalla yli 65-vuotiaisiin. 

Yleisavustusta myönnetään toimijan säännölliseen ja ympärivuotiseen Tampereelle sijoittuvaan perustoimintaan. Avustuksista päätettäessä otetaan huomioon avustettavan toiminnan vastaavuus avustamisen tavoitteisiin sekä toiminnan laajuus. Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään toiminnan suunnitelmallisuuteen ja tavoitteellisuuteen sekä kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoituksen toteutumiseen. Yhteisöllä tulee olla tarve avustukselle, mutta yhteisön taloudellisen kokonaistilanteen on oltava vakaa. Yhteisön oman varainhankinnan on oltava tasapainossa suhteessa toiminnan kuluihin ja saatuihin avustuksiin. Yleisavustuksella tuettavia menoja ovat avustettavasta toiminnasta aiheutuvat kulut.

Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi.

Hakemusten siirtäminen

Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) mukaan samaan tarkoitukseen Tampereen kaupungilta voi saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa. Joidenkin yhdistysten hakemusten on sisällöllisen arvioinnin perusteella katsottu kuuluvan toisen avustuskokonaisuuden piiriin.

Pirkanmaan Lottaperinne ry haki avustusta Kulttuuriharrastustoimintaa järjestävien yhteisöjen yleisavustuskokonaisuudesta, mutta hakemus siirrettiin Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen yleisavustuksiin, josta se on aikaisempina vuosina myönnetty.

Päätösvalmistelun aikana Lähi-​idän naisten yhdistys ry:n hakemus siirrettiin Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen yleisavustuskokonaisuudesta Kulttuurivähemmistöjen yleisavustuskokonaisuuteen. Niin ikään TamRoma ry haki avustusta Kulttuurivähemmistöjen yleisavustuskokonaisuuden lisäksi Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen yleisavustuskokonaisuudesta ja Nuorisoyhdistysten yleisavustuskokonaisuudesta. TamRoma ry:n hakemukset yhdistettiin käsiteltäviksi Kulttuurivähemmistöjen yleisavustuskokonaisuudessa.

Viola-kotiyhdistys ry:n avustushakemuksen osalta tehdään vielä tarkempaa selvitystä lämminvesialtaan käyttöön liittyen. Heidän avustushakemuksensa käsitellään myöhemmin erillisavustuksena, kun tarvittava selvitystyö on tehty.

Avustusesitys

Avustusta esitetään myönnettäväksii 34 yhteisölle yhteensä 122 200 euroa. Kooste avustusta vuonna 2024 hakeneista yhteisöistä, esitetyistä avustussummista sekä kahden edellisen vuoden avustuksista on tämän asian liitteenä. Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen yleisavustuksiin vuodelle 2024 varatusta määrärahasta jätetään toistaiseksi myöntämättä 6 100 euroa. 

Avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) mukaan avustusta ei saa käyttää voittojen jakoon. Kulttuuriosuuskunta Kiidon säännöt mahdollistavat tämän, minkä perusteella hakemus on hylätty.

Tampereen Hervantalaisten avustus myönnetään erillisestä tila-avustusmäärärahasta, kuten edellä mainittu. Tila-avustuksien vuodelle 2024 varatusta määrärahasta jätetään toistaiseksi myöntämättä 58 700 euroa. Tämän määrärahan osalta esitetään tässä kokouksessa erillisenä asiana erillisavustushaun avaamista avustuksille ikäihmisten kokoontumistilojen vuokrakustannuksiin vuodelle 2024.

Osassa saapuneista hakemuksista oli epäselvästi ilmaistu tiedot juuri Tampereella tapahtuvan tai juuri ikäihmisiin suuntautuvan toiminnan osalta ja se näkyy vuodelle 2024 ehdotetussa avustussummassa. Hakijoita kehotetaankin jatkossa olemaan hakemuksen teossa tarkempia tämän suhteen. Avustusta ei myöskään voida myöntää haettua summaa enemmän vaikka valmistelijan arvio sen mahdollistaisi.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi Tampereen kaupungin yleis- tai tila-avustusta saavat yhdistykset ja yhteisöt eivät saa tehdä yhteistyötä Venäjän valtion tai sitä edustavien virallisten tahojen kanssa. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, mahdollinen tila-avustus evätään ja yleisavustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin, eikä yhteisölle jatkossa myönnetä Tampereen kaupungin avustusta tai muuta tukea.

Hakemusasiakirjoja liitteineen voi pyytää nähtäväksi sekä kysyä lisätietoja päätöksen valmistelusta suunnittelija Kirsi Nurmiolta (etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 806 3135).

Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.3.2024) 17 § mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen yleisavustukset vuodelle 2024 myönnetään liitteen mukaisesti ja perusteluissa kuvatuin ehdoin sivistyspalveluiden Yhteiset palvelut -yksikön kustannuspaikalta 131006, sisäinen tilaus 28498, Ikäihmisten hyvinvointi.

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla,​ että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen,​ mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa,​ mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2024 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa. Jos avustusta jää käyttämättä, se pitää palauttaa tai sille pitää hakea käyttöajan pidennystä. Käyttöajan pidennystä haetaan vapaamuotoisella hakemuksella viimeistään 30.11.2024. Hakemus tulee toimittaa sähköpostitse osoitteeseen avustukset@tampere.fi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Venla Moisala ja suunnittelija Kirsi Nurmio olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Hakijat, Susanna Lundström, Venla Moisala, Hanna Karojärvi, Sami Hokkanen, Päivi Lehtinen, Kirsi M. Koivisto, Teemu Irri, Annamari Tuominen, Tuukka Salkoaho, Kirsi Nurmio, Leena Viitasaari

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.