Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 27.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 46 Hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yleisavustukset vuodelle 2024 

TRE:5/12.03.00/2024

Valmistelija

  • Viitasaari Leena, Suunnittelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Johanna Heine, puh. 040 1951 709 ja hyvinvointikoordinaattori Jaana Ylänen, puh. 040 800 7874, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2024 yleisavustukset julistettiin haettaviksi 2.1.2024. Hakuaika päättyi 31.1.2024 klo 15.45 Määräaikaan mennessä Hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yleisavustusta haki 17 yhteisöä. Vuodelle 2024 hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yleisavustuksiin on budjetoitu 50 000 euroa. Kokonaisuuteen siirrettiin jaettavaksi perheitä tukevan työn kokonaisuudesta (sisäinen tilaus 28497) yhteensä 2000 euroa. Vuonna 2023 tästä avustuskokonaisuudesta myönnettiin avustuksia yhteensä 47 500 euroa.

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla,  että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen,  mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi. Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa,  mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2024 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Avustamisen periaatteet ja myöntämisperusteet

Avustuskokonaisuudelle on Tampereen kaupungin hyvinvoinnin edistämisen avustusten myöntämisperusteet -asiakirjassa määritelty myöntämisperusteet, joiden mukaisesti avustushakemuksia arvioidaan (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 31.10.2023 § 40; päivitetty 21.2.2024 § 24, mutta muutoksia ei tullut nyt käsiteltävien yleisavustusten myöntämisperusteisiin).

Hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yleisavustukset ovat harkinnanvaraisia avustuksia, joita voidaan myöntää Tampereella toimiville yhteisöille, joiden pääasiallinen tavoite on edistää tamperelaisten hyvinvointia ja päihteettömyyttä tukevaa toimintaa. Avustusta voidaan myöntää toimintaan, joka tukee päihteettömyyttä sekä lisää päihteisiin, päihdehaittoihin ja yleiseen hyvinvointiin liittyvää tietoa ja osaamista. Avustusta voidaan myöntää myös mielen voimavaroja vahvistavaan ja mielen hyvinvointia tukevaan toimintaan, ystävätoimintaan, ihmisoikeustyöhön ja syrjäytymisen ehkäisyä tukevaan toimintaan. Avustusta ei myönnetä potilas-, vammais-, omais- ja kriisityötä tekevien järjestöjen toimintaan (vertaistuki, neuvonta ja ohjaus) mielenterveyskuntoutujien tukeen, sote-järjestöjen verkostojärjestöille verkostoitumisen ja yhteistyön edistämiseen tai ruoka-aputoimintaan

Yleisavustusta myönnetään toimijan säännölliseen ja ympärivuotiseen Tampereelle sijoittuvaan perustoimintaan. Avustuksista päätettäessä otetaan huomioon avustettavan toiminnan vastaavuus avustamisen tavoitteisiin sekä toiminnan laajuus. Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään toiminnan suunnitelmallisuuteen ja tavoitteellisuuteen sekä kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoituksen toteutumiseen. Yhteisöllä tulee olla tarve avustukselle, mutta yhteisön taloudellisen kokonaistilanteen on oltava vakaa. Yhteisön oman varainhankinnan on oltava tasapainossa suhteessa toiminnan kuluihin ja saatuihin avustuksiin. Yleisavustuksella tuettavia menoja ovat avustettavasta toiminnasta aiheutuvat kulut. 
Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Avustusta ei myönnetä uskonnon harjoittamiseen tai uskonnollisen sanoman levittämiseen.

Tampereen kaupungin hyvinvoinnin edistämisen avustusten myöntämisperusteiden (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 21.2.2024 § 24) mukaan avustettavalla yhteisöllä on oltava tarve avustukselle. Tämän perusteella esitetyissä avustussummissa on huomioitu yhteisön varallisuus ja sen vaikutus julkisen avustuksen tarpeeseen. Tästä syystä joidenkin aiemmin suurempaa avustusta saaneiden yhteisöjen avustusesitykset ovat pienempiä kuin edellisenä vuonna.

Hakemusten siirtäminen 

Samaan tarkoitukseen Tampereen kaupungilta voi saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa. Joidenkin yhdistysten hakemusten on sisällöllisen arvioinnin perusteella katsottu kuuluvan toisen avustuskokonaisuuden piiriin. Tällä perusteella Valo-valmennusyhdistyksen Nuorisoyhdistysten yleisavustus kokonaisuuteen suunnattu hakemus siirrettiin käsiteltäväksi hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön kokonaisuudessa.

Avustusesitys

Avustusta esitetään myönnettäväksi 11 yhteisölle yhteensä 52 000 euroa. Kooste avustusta vuonna 2024 hakeneista yhteisöistä, esitetyistä avustussummista sekä edellisten kahden vuoden avustuksista on tämän asian liitteenä. Avustusta esitetään seuraaville yhteisöille ja kohdennettavaksi seuraavasti:

  • Lähimmäisen rakkaus ry:lle avustus kohdennetaan Tampereelle sijoittuvien ulkotapahtumien järjestelyihin hakemuksen mukaisesti.
  • Nurmin Majakka ry:n avustus kohdennetaan kokkikursseihin, Terve lapsi -päiväleiriin sekä Terveys expo ja avoimet ovet tapahtumiin.
  • Valo-Valmennusyhdistys ry:n avustus kohdennetaan avoimeen ohjattuun vertaistuelliseen ryhmätoimintaan sekä oppilaitos tukeen, päihdekysymysten puheeksi ottoon ja riittävän tiedon jakamiseen nuorille, joilla on riski päihdekäytöllä oireiluun. 
  • Mahdollisuuksien talo ry:lle avustus kohdennetaan toiminnan kuluihin.

 

Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) mukaan puutteellinen hakemus, jota ei ole korjattu tai täydennetty ensimmäisen täydennyspyynnön mukaisesti ja asetetussa määräajassa, voidaan hylätä. Mesikerhon hakemukseen ei saapunut vaadittuja asiakirjoja määräaikaan mennessä. Tällä perusteella hakemus esitetään hylättäväksi.  

Sote-järjestöille myönnettyjä yleis- ja kumppanuusavustuksia on tarkasteltu sen mukaan, tukeeko avustettava toiminta enemmän kaupungin vai hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä. Kaupunginhallituksen päätöksen (13.6.2022 § 268) mukaan potilasjärjestöt kuuluvat hyvinvointialueen avustusten piiriin. Hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yleisavustuskriteereissä potilasjärjestöt on suljettu avustuskokonaisuuden ulkopuolelle. Tästä syystä Aivoliiton Pirkanmaan AVH-yhdistystä ry sekä Pirkanmaan munuais- ja maksayhdistys - PirMu ry:tä ei esitetä avustettavaksi. Irti Huumeista ry on arvioitu kuuluvan Pirhan avustettaviin järjestöihin. Irti Huumeista ry on hakenut ja saanut avustusta toimintaansa Pirhalta vuodelle 2024 tästä syystä heitä ei esitetä avustettavaksi tästä kokonaisuudesta. VATENK Tampereen vammais- ja terveydenhuollon neuvottelukunnalle ei esitetä avustusta, koska neuvottelukunta ei täytä rekisteröityneen yhdistyksen hakukriteeriä.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi Tampereen kaupungin yleis- tai tila-avustusta saavat yhdistykset ja yhteisöt eivät saa tehdä yhteistyötä Venäjän valtion tai sitä edustavien virallisten tahojen kanssa. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, mahdollinen tila-avustus evätään ja yleisavustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin, eikä yhteisölle jatkossa myönnetä Tampereen kaupungin avustusta tai muuta tukea.

Hakemusasiakirjoja liitteineen voi pyytää nähtäväksi sekä kysyä lisätietoja päätöksen valmistelusta ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Johanna Heineltä (etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 195 1709) ja hyvinvointikoordinaattori Jaana Yläseltä (etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 800 7874).

Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.3.2024) 17 § mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yleisavustukset myönnetään liitteen mukaisesti ja perusteluissa kuvatuin ehdoin sivistyspalveluiden Yhteiset palvelut -yksikön kustannuspaikalta 137052, sisäinen tilaus 28496, Hyvinvoinnin edistäminen ja ehkäisevä päihdetyö. 

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa,  mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2024 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa. Jos avustusta jää käyttämättä, se pitää palauttaa tai sille pitää hakea käyttöajan pidennystä. Käyttöajan pidennystä haetaan vapaamuotoisella hakemuksella viimeistään 30.11.2024. Hakemus tulee toimittaa sähköpostitse osoitteeseen avustukset@tampere.fi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Venla Moisala oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana. Kehittämispäällikkö Hanna Karojärvi esitteli asiantuntijana asiaa lautakunnalle.

Tiedoksi

Hakijat, Venla Moisala, Hanna Karojärvi, Päivi Lehtinen, Kirsi M. Koivisto, Teemu Irri, Johanna Heine, Jaana Ylänen, Leena Viitasaari, Tarja Puskala, Susanna Lundström, Sami Hokkanen
 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.