Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 21.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 42 Avustus Tampereen Urheiluakatemian toimintaan vuodelle 2023 

TRE:26/12.04.00/2023

Valmistelija

  • Paavola Pekka P., Liikunta- ja nuorisojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Anna Henttonen, puh. 040 660 2057, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Varalan Urheiluopisto hakee Tampereen kaupungilta 55 000 euron suuruista avustusta Tampereen Urheiluakatemian toimintaan vuonna 2023. Kaupunki on tukenut toimintaa 50 000 euron suuruisella summalla vuonna 2022.

Sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunnan vuoden 2014 liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustusten myöntämistä koskevassa päätöksessä (27.3.2014, 36 §) todetaan, että urheiluseurojen esittämän toiveen mukaisesti jatkossa liikunta- ja urheiluseurojen avustuskokonaisuudessa päätetään vain seuratoiminnan avustuksista. Tästä syystä Tampereen Urheiluakatemian avustushakemus käsitellään lautakunnassa muista avustuksista erillisenä asiana.

Urheiluakatemiatoiminnan tavoitteena on tukea huippu-urheilijoita opintojen ja urheilun yhdistämisessä, välittää urheilun ja valmennuksen tukipalveluja, järjestää koulutusta ja tapahtumia urheilijoille, valmentajille ja huoltojoukoille sekä kehittää valmennusta, seurojen välistä yhteistyötä ja urheilun olosuhteita. Urheiluakatemiat ovat suurille opiskelu- ja urheilupaikkakunnille syntyneitä yhteistyöverkostoja. Urheiluakatemioiden toiminta perustuu mukana olevien tahojen osaamisen ja asiantuntijuuden sekä olemassa olevien rakenteiden mahdollisimman tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Tampereen Urheiluakatemia sai huippu-urheiluakatemian statuksen keväällä 2009 toteutetussa Suomen Olympiakomitean auditoinnissa. Huippu-urheilun muutostyön ja uuden huippu-urheiluyksikön myötä on Varalan urheiluopistoon perustettu 1.1.2013 alkaen valmennuskeskus, jonka toiminnan painopiste on Tampereen ja lähiseudun kilpa- ja huippu-urheilun kehittämisessä. Jatkossa huippu-urheiluyksikön urheiluakatemiaohjelma ohjaa valtakunnallisesti urheiluakatemioiden toimintaa. Tampereella paikallisesta koordinoinnista ja kehittämisestä vastaa Varalan Urheiluopiston valmennuskeskus.

Tampereen Urheiluakatemia on avoin yhteistyöverkosto, jonka toimijoita ovat pirkanmaalaiset korkea-asteen ja toisen asteen yhteistyöoppilaitokset, eri lajien lajiliitot ja paikalliset urheiluseurat, Tampereen kaupunki sekä valmennuksen ja terveydenhuollon tukipalvelujen tarjoajat. Tampereen Urheiluakatemian toiminta on tarkoitettu kansainvälisellä huipulla urheileville ja sinne tähtääville nuorille. Erityisen merkittävää on olympiatason ja kansainvälisen tason urheilijoiden tukeminen. Tampereen Urheiluakatemian korkea-asteen yhteistyöoppilaitoksia ovat Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Poliisiammattikorkeakoulu.

Tampereen Urheiluakatemiaan voivat hakeutua ensisijaisesti Pirkanmaalla opiskelevat, oman lajinsa huipulla urheilevat ja sinne tähtäävät urheilijat korkea-asteelta (ammattikorkeakoulut ja yliopistot) sekä toiselta asteelta (lukiot ja ammattiopistot). Akatemian jäsenyyden saamiseen vaikuttaa oman lajiliiton pisteytys. Suomen Olympiakomitea on määritellyt kaikille lajeille yhteiset pisteytysohjeet, joihin pohjaten arvioidaan urheilijan kilpaurheilumenestystä.

Vuonna 2023 sivistys- ja kulttuurilautakunnan avustusten määrärahat säilyvät vuoden 2022 tasolla. Liikuntapalvelujen avustuksiin varattu määräraha vuodelle 2023 on 809 000 euroa. Määräraha mahdollistaa Tampereen Urheiluakatemian toiminnan tukemisen. Toimintaan esitetään myönnettäväksi 50 000 euron avustusta siten, että avustus tulee suunnata nuorten urheilijoiden päivittäiseen ohjaus- ja valmennustoimintaan.

Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Samaan tarkoitukseen voi Tampereen kaupungilta saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi Tampereen kaupungilta toimintaansa avustusta saavat yhdistykset ja yhteisöt eivät saa tehdä yhteistyötä Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, mahdollinen tila-avustus evätään ja yleisavustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Hakemusasiakirjoja liitteineen voi pyytää nähtäväksi sekä kysyä lisätietoja päätöksen valmistelusta suunnittelija Anna Henttoselta (etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 660 2057).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Varalan Urheiluopistolle myönnetään 50 000 euron avustus Tampereen Urheiluakatemian toimintaan vuonna 2023. Avustus tulee suunnata nuorten urheilijoiden päivittäiseen ohjaus- ja valmennustoimintaan. Avustus maksetaan liikunnan ja nuorison palveluryhmän kustannuspaikalta 137016, sisäinen tilaus 23925.

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2023 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka P. Paavola ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Anna Henttonen oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Esittelijä teki korjauksen perustelutekstiin, toiseksi viimeinen kappale muutettiin muotoon:

"Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi Tampereen kaupungilta toimintaansa avustusta saavat yhdistykset ja yhteisöt eivät saa tehdä yhteistyötä Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, mahdollinen tila-avustus evätään ja yleisavustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin."

Puheenjohtaja hyväksyi muutetun tekstin asian käsittelyn pohjaksi.

Tiedoksi

Hakija, Susanna Lundström, Eerika Hällström, Teemu Irri, Päivi Lehtinen, Anna Henttonen, Pekka P. Paavola

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.