Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 21.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 54 Ammattitaiteilijoiden apurahat vuodelle 2023 

TRE:3/12.03.00/2023

Valmistelija

  • Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tapahtumakoordinaattori Venla Moisala, puh. 040 800 4836, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2023 ammattitaiteilijoiden apurahat julistettiin haettaviksi 2.1.2023. Hakuaika päättyi 31.1.2023 klo 15.45. Määräaikaan mennessä saapui 212 hakemusta.

Ammattitaitelijan apuraha voidaan myöntää tamperelaiselle ammattitaiteilijalle. Apurahat ovat pienimuotoisia kannustusapurahoja, joiden tavoitteena on tukea työskentelyä taiteen parissa. Vuonna 2023 kannustusapurahan hakumahdollisuus oli kirjallisuuden ja esittävien taiteiden (sisältäen näyttämötaiteen, säveltaiteen, tanssitaiteen ja sirkustaiteen) aloilla toimivilla taiteilijoilla.

Talousarviossa ammattitaiteilijoiden apurahoihin on varattu 30 000 euroa vuodelle 2023.

Vuonna 2022, jolloin ammattitaiteilijoiden stipendit kohdennettiin visuaalisten taiteiden (kuvataide, valo-/elokuvataide, rakennustaide/taideteollisuus) sekä lastenkulttuurin aloilla toimiville taiteilijoille, hakemuksia saapui 90.

Vuonna 2023 hakemukset jakautuivat taiteenaloittain seuraavasti:

  • Kirjallisuus 61 kpl
  • Näyttämötaide 59 kpl
  • Sirkustaide 10 kpl
  • Säveltaide 65 kpl
  • Tanssitaide 17 kpl

 

Apurahakokonaisuudelle on määritelty myöntämisperusteet, joiden valossa apurahahakemuksia arvioidaan (Tampereen kaupungin kulttuuriavustusten myöntämisperusteet, sivistys- ja kulttuurilautakunta 5.10.2022, § 156). Hakemusten arviointia tehtiin työryhmässä, jossa oli mukana asiantuntijoita kulttuurin palveluryhmästä. Päätösvalmistelu tehtiin työryhmätyöskentelyn pohjalta, noudattaen Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteita sekä kulttuuriavustusten myöntämisperusteita (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367 ja sivistys- ja kulttuurilautakunta 5.10.2022, § 156).

Apurahaa voivat hakea Tampereella kirjoilla olevat ja ammattitaiteilijoina työskentelevät yksityishenkilöt (työskentelyn taiteen parissa ei edellytetä olevan päätoimista). Apurahaa myönnetään taiteelliseen työskentelyyn, näyttelykustannuksiin tai jatkokoulutukseen. Jatkokoulutuksella tarkoitetaan ammattia tukevaa, täydentävää koulutusta, joka ei ole kuitenkaan tutkintoon johtavaa koulutusta. Apuraha on muodoltaan kannustusraha, joka ei edellytä työskentelyä muusta ansiotyöstä vapaana.

Apurahaa ei esitetä harrastustoiminnaksi katsottavaan toimintaan eikä ryhmille tai yhteisöille. Apurahaa ei myöskään esitetä hakijalle, jolle Tampereen kaupunki on myöntänyt ammattitaiteilijan apurahan (ent. stipendin) kahden edeltävän vuoden aikana.

Kannustusapurahaa saa käyttää vain päätöksessä ilmoitettuun tarkoitukseen. Jos päätöksessä ei ole tarkemmin yksilöity käyttötarkoitusta, kannustusapuraha on käytettävä hakemuksessa mainittuun tarkoitukseen.

Esitys myönnettävistä apurahoista sekä haetut apurahasummat on kuvattu tämän asian liitteessä. Liite tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Koska liite sisältää henkilötietoja, se poistetaan julkisesta verkosta oikaisuvaatimusajan päättyessä.

Kaupungin avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi apurahaa ei ole tarkoitettu käytettäväksi Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa tehtävään tai tukemaan toimintaan. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, apuraha peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Hakemusasiakirjoja liitteineen voi pyytää nähtäväksi sekä kysyä lisätietoja päätöksen valmistelusta tapahtumakoordinaattori Venla Moisalalta (etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 800 4836).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Vuoden 2023 ammattitaiteilijoiden apurahat myönnetään liitteenä olevan esityksen mukaisesti. Liite tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen, mutta henkilötietojen suojaamiseksi se poistetaan julkisesta verkosta oikaisuvaatimusajan päättyessä.

Ammattitaiteilijoiden apurahat maksetaan kulttuurin palveluryhmän kustannuspaikalta 137010, sisäinen tilaus 23921. Apuraha voidaan maksaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että apurahan saaja sitoutuu palauttamaan saamansa apurahan, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tapahtumakoordinaattori Venla Moisala oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Hakijat, Teemu Irri, Päivi Lehtinen, Marianna Lehtinen, Johanna Laakso, Niina Salmenkangas, Minnakaisa Kuivalainen, Anna Szalay, Piia Karkkola, Niina Niiniluoto, Susanna Lundström, Eerika Hällström, Venla Moisala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.