Perustelut
Vuoden 2023 yleisavustukset julistettiin haettaviksi 2.1.2023. Hakuaika päättyi 31.1.2023 klo 15.45. Määräaikaan mennessä hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yleisavustusta haki 20 yhteisöä (siirtojen jälkeen 13). Vuodelle 2023 hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yleisavustuksiin on budjetoitu 105 000 euroa.
Avustamisen periaatteet ja myöntämisperusteet
Hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yleisavustukset ovat harkinnanvaraisia avustuksia, joita voidaan myöntää Tampereella toimiville yhteisöille, joiden pääasiallinen tavoite on edistää tamperelaisten hyvinvointia ja päihteettömyyttä tukevaa toimintaa. Avustuskokonaisuudelle on määritelty myöntämisperusteet, joiden valossa avustushakemuksia arvioidaan (Tampereen kaupungin hyvinvoinnin edistämisen avustusten myöntämisperusteet, sivistys- ja kulttuurilautakunta 5.10.2022, § 159).
Avustusta voidaan myöntää toimintaan, joka tukee päihteettömyyttä sekä lisää päihteisiin, päihdehaittoihin ja yleiseen hyvinvointiin liittyvää tietoa ja osaamista. Avustusta voidaan myöntää myös mielen voimavaroja vahvistavaan ja mielen hyvinvointia tukevaan toimintaan, ystävätoimintaan, ihmisoikeustyöhön ja syrjäytymisen ehkäisyä tukevaan toimintaan.
Yleisavustusta myönnetään toimijan säännölliseen ja ympärivuotiseen Tampereelle sijoittuvaan perustoimintaan. Avustuksista päätettäessä otetaan huomioon avustettavan toiminnan vastaavuus avustamisen tavoitteisiin sekä toiminnan laajuus. Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään toiminnan suunnitelmallisuuteen ja tavoitteellisuuteen sekä kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoituksen toteutumiseen. Yhteisöllä tulee olla tarve avustukselle, mutta yhteisön taloudellisen kokonaistilanteen on oltava vakaa. Yhteisön oman varainhankinnan on oltava tasapainossa suhteessa toiminnan kuluihin ja saatuihin avustuksiin. Yleisavustuksella tuettavia menoja ovat avustettavasta toiminnasta aiheutuvat kulut.
Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Avustusta ei myönnetä uskonnon harjoittamiseen tai uskonnollisen sanoman levittämiseen.
Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi Tampereen kaupungin yleis- tai tila-avustusta saavat yhdistykset ja yhteisöt eivät saa tehdä yhteistyötä Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, mahdollinen tila-avustus evätään ja yleisavustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.
Hakemusten siirtäminen
Samaan tarkoitukseen Tampereen kaupungilta voi saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa. Joidenkin yhdistysten hakemusten on sisällöllisen arvioinnin perusteella katsottu kuuluvan toisen avustuskokonaisuuden piiriin. Tällä perusteella Lähimmäisenrakkaus ry:n hakemus siirrettiin perheitä tukevan työn kokonaisuudesta hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuteen.
Vastaavasti hyvinvoinin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön kokonaisuudesta siirrettiin seitsemän hakemusta Pirkanmaan hyvinvointialueen avustuskäsittelyyn. Seuraavien yhdistysten hakemukset siirrettiin käsiteltäviksi Pirkanmaan hyvinvointialueelle: Asukasyhdistys Neljäs Avain ry, Irti Huumeista ry, Pirkanmaan CP-yhdistys ry, Pirkanmaan päihdepalvelujärjestöt ry, Pirkka-Hämeen Psoriasisyhdistys ry, Suomen Kielipolku SLI ry, Transfeminiinit ry.
Avustusesitys
Avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden mukaan puutteellinen hakemus, jota ei ole korjattu tai täydennetty ensimmäisen täydennyspyynnön mukaisesti ja asetetussa määräajassa, voidaan hylätä. Aholan omakotiyhdistyksen hakemukseen ei saapunut vaadittuja asiakirjoja määräaikaan mennessä. Tällä perusteella hakemusta ei otettu käsittelyyn.
Kris Tampere ry:lle ei esitetä avustusta, koska hakemuksen tarkastelussa Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa todettiin hakemukset samankaltaiseksi ja tarkastelun pohjalta hakemus käsitellään Pirkanmaan hyvinvointialueen avustuskäsittelyssä päällekkäisen avustuksen välttämiseksi.
Lähimmäisen rakkaus ry:lle ei esitetä avustusta, koska Tampereen kaupungilla ruoka-aputoiminta on keskitetty Ruokapankkitoimintaan. Tampereen kaupungilla on sopimus hävikkiruuan hyötykäytön tehostamisesta Tampereen evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän kanssa. Lähimmäisen rakkaus ry ei kuulu Ruokapankin verkostoon.
Nurmin Majakka ry:n avustus kohdennetaan Homma pannussa -kokkikursseihin, perheiden retkipäiviin, perhetapaamisiin, Terve -lapsi päiväleiriin sekä Terveys expo ja Avoimet ovet -tapahtumiin.
Jakamisen paikka ry:n avustus kohdennetaan heikommassa asemassa ja syrjäytymisvaarassa olevien kuntalaisten arjessa selvitymisen tukemiseen ja osallisuuden vahvistamiseen siltä osin kuin toiminta ei ole päällekäistä työllisyyspoliittisen hankkeen rahoittaman osuuden kanssa.
Silta-Valmennus ry:n avustus kohdentuu jalkautuvaan työhön lähiöihin, joissa on tunnistettu erityistä riskiä sosiaaliseen syrjäytymiseen. Avustuksen turvin toteutetaan kohderyhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja päihteettömyyttä tukevaa mielekästä tekemistä osallistujien kanssa yhdessä suunnitellen.
Valo-Valmennusyhdistys ry:n avustus kohdentuu nuorierityiseen työhön jonka kohderyhmänä on oppivelvollisuusikäiset nuoret ja juuri oppivelvollisuusiän ylittäneet nuoret, joilla on kohonnut riski jäädä palveluiden ulkopuolella. Avustuksella toteutetaan oppilaitosyhteistyössä tehtävää jalkautuvaa ehkäisevää päihdetyötä sekä vastataan nuorten parissa leviäviin ilmiöihin, kuten väkivaltakäyttäytyminen ja someilmiöt.
Avustusta esitetään myönnettäväksi 10 yhteisölle yhteensä 47 500 euroa. Asian liitteenä on kooste avustusta vuonna 2023 hakeneista yhteisöistä, esitetyistä avustussummista sekä kahden edellisen vuoden avustuksista.
Hakemusasiakirjoja liitteineen voi pyytää nähtäväksi sekä kysyä lisätietoja päätöksen valmistelusta ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Johanna Heineltä (etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 195 1709) ja hyvinvointikoordinaattori Jaana Yläseltä (etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 800 7874).
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Hyvinvoinnin edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yleisavustukset myönnetään liitteenä olevan esityksen mukaisesti sivistyspalveluiden Yhteiset palvelut -yksikön kustannuspaikalta 131006, sisäinen tilaus 28496 hyvinvoinnin edistäminen ja ehkäisevä päihdetyö.
Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.
Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2023 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.