Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 21.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 50 Kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleis- ja tila-avustukset vuodelle 2023 

TRE:5/12.03.00/2023

Valmistelija

  • Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tapahtumakoordinaattori Venla Moisala,​ puh. 040 800 4836, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2023 yleisavustukset julistettiin haettaviksi 2.1.2023. Hakuaika päättyi 31.1.2023 klo 15.45. Määräaikaan mennessä kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustusta haki 63 yhteisöä (siirtojen jälkeen 55). Myös vuonna 2022 hakijoita oli siirtojen jälkeen 55. Avustuskokonaisuuteen vuonna 2023 tulleet kirjallisuusyhdistysten hakemukset (5 kpl) on käsitelty erikseen valmistelijan esteellisyydestä johtuen.

Kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustuksiin on varattu talousarviossa 415 000 euroa. Lisäksi tähän avustuskokonaisuuteen esitetään siirrettäväksi Kulttuuriharrastustoimintaa järjestävien yhteisöjen yleisavustuskokonaisuudesta (sisäinen tilaus 23918) yhteensä 5 500 euroa. Tästä 420 500 euron yhteissummasta on valmistelussa osoitettu 34 000 euroa erikseen valmisteltaviin kirjallisuusyhdistysten avustuksiin.

Hakemusten arviointia tehtiin työryhmässä, jossa oli mukana asiantuntijoita kulttuurin palveluryhmästä. Päätösvalmistelu tehtiin työryhmätyöskentelyn pohjalta, noudattaen Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteita sekä kulttuuriavustusten myöntämisperusteita (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367 ja sivistys- ja kulttuurilautakunta 5.10.2022, § 156).

Kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustuksia esitetään myönnettäväksi tässä pykälässä 42 yhteisölle yhteensä 386 500 euroa. Tila-avustuksia esitetään myönnettäväksi 6 yhteisölle yhteensä 425 035,20 euroa. Lisäksi esitetään lautakunnan kokouksessa 21.3.2023 erikseen päätettäväksi tila-avustuksen myöntämistä Suomen lastenkulttuurikeskusten liitolle 8309,38 euroa.

Vuonna 2022 myönnettiin 46 yhteisölle toiminta-avustuksia yhteensä 444 000 euroa ja tila-avustuksia 6 yhteisölle 442 984,14 euroa. Vuoden 2022 luvuissa on mukana myös kirjallisuusyhdistykset, eli luvut eivät ole täysin verrannollisia.

Avustamisen periaatteet ja myöntämisperusteet

Avustuskokonaisuudelle on määritelty myöntämisperusteet, joiden valossa avustushakemuksia arvioidaan (Tampereen kaupungin kulttuuriavustusten myöntämisperusteet, sivistys- ja kulttuurilautakunta 5.10.2022, § 156). Kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustukset ovat harkinnanvaraisia avustuksia, joita voidaan myöntää ammattimaisesti toimivien ja paikallisesti keskeisten kulttuuri- ja taideyhteisöjen perustoimintaan. Avustuksen tavoitteena on monipuolistaa kaupungin kulttuuri- ja taidetarjontaa, ylläpitää paikallista kulttuuriperintöä ja/tai luoda edellytyksiä ammattimaiselle taiteelliselle työlle ja toiminnalle. Avustusta voivat hakea vähintään vuoden toimineet kulttuuriyhteisöt ja -yhdistykset sekä yleishyödylliset kulttuuriosuuskunnat ja -yritykset. Avustusta ei myönnetä valtakunnallisille liitoille tai taiteen perusopetukseen eikä yhteisöille, joiden pääasiallinen toiminta keskittyy kulttuuriharrastustoiminnan järjestämiseen.

Yleisavustusta myönnetään toimijan säännölliseen ja ympärivuotiseen Tampereelle sijoittuvaan perustoimintaan. Avustuksista päätettäessä otetaan huomioon avustettavan toiminnan vastaavuus avustamisen tavoitteisiin sekä toiminnan laajuus, laatu ja vaikuttavuus. Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään toiminnan suunnitelmallisuuteen ja tavoitteellisuuteen, sekä kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoituksen toteutumiseen.

Yhteisöllä tulee olla tarve avustukselle, mutta yhteisön taloudellisen kokonaistilanteen on oltava vakaa. Yhteisön oman varainhankinnan on oltava tasapainossa suhteessa toiminnan kuluihin ja saatuihin avustuksiin. Avustus saa kattaa korkeintaan 80 % hakijan hyväksyttävistä menoista. Yleisavustuksella tuettavia menoja ovat avustettavasta toiminnasta aiheutuvat kulut. Hallintokulujen suhteettoman suuri osuus edellisen tilikauden kokonaismenoista vaikuttaa avustukseen alentavasti. Avustusta saavan yhteisön on järjestettävä kirjanpitonsa siten, että avustuksen käyttöä voidaan helposti tarkastella kirjanpidosta. Mikäli yhteisön toiminta on laaja-alaista, tulee yhdistyksen asiakirjoista voida todentaa avustettavan toiminnan sisältö ja kustannukset Tampereella tapahtuvassa toiminnassa.

Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Osuuskunnilla on oltava säännöissään merkintä siitä, että ylijäämää ei jaeta osuuskunnan jäsenille, samoin osakeyhtiöillä on oltava yhtiöjärjestyksessään merkintä siitä, että yhtiö ei jaa omistajilleen voittoa, vaan toimii yleishyödyllisenä yhtiönä.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi Tampereen kaupungin yleis- tai tila-avustusta saavat yhdistykset ja yhteisöt eivät saa tehdä yhteistyötä Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, mahdollinen tila-avustus evätään ja yleisavustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Hakemusten siirtäminen

Esteellisyyssyistä kulttuuri- ja taideyhteisöjen kirjallisuusyhdistykset on valmisteltu erikseen omana päätösasianaan eri valmistelijan toimesta. Nämä yhdistykset ovat: Kaupungin valot ry, Pirkkalaiskirjailijat ry, Pispalan Kirjastoyhdistys ry, Sanataideyhdistys Yöstäjä ry, Viitapiiri ry.

Samaan tarkoitukseen Tampereen kaupungilta voi saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa. Joidenkin yhdistysten hakemusten on sisällöllisen arvioinnin perusteella katsottu toimintansa luonteen vuoksi kuuluvan toisen avustuskokonaisuuden piiriin. Tällä perusteella joitakin avustushakemuksia on siirretty käsiteltäväksi muissa avustuskokonaisuuksissa.

Seuraavien yhteisöjen hakemukset (11 kpl) on siirretty kulttuuri- ja taideyhteisöjen kokonaisuudesta kulttuuriharrastustoimintaa järjestävien yhteisöjen kokonaisuuteen: Lasten Tampere ry, Pirkan Berimbao ry, Pirkanpojat-kuoron kannatusyhdistys ry, Pirkka-Hämeen Kuvataiteilijat ry, Taideyhdistys Elo ry, Tampere Big Band Ry, Tampereen arkkitehtuurikasvatus ry, Tampereen taidekasvatus ry, Tukkateatteriyhdistys ry, Videootit ry, Vimmart -yhdenvertaisen taiteen oppilaitoksen tuki ry.

Vastaavasti kulttuuriharrastustoimintaa järjestävien yhteisöjen kokonaisuuteen osoitetuista hakemuksista Spraycankontrol ry:n ja Tampereen Taideyhdistys ry:n hakemukset siirrettiin kulttuuri- ja taideyhteisöjen kokonaisuuteen.

Avustusesitys 

Kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustusta esitetään myönnettäväksi 42 yhteisölle yhteensä 386 500 euroa. Lisäksi tila-avustuksia esitetään myönnettäväksi 6 yhteisölle yhteensä 425 035,20 euroa.

Asian liitteenä on kooste avustusta vuonna 2023 hakeneista yhteisöistä, haetuista avustussummista, esitetyistä avustussummista sekä kahden edellisen vuoden avustuksista. Tila-avustusten osalta liitteessä on mainittu rakennuksien nimet, niissä vuokralla olevien yhteisöjen nimet sekä esitettävät tila-avustusten summat vuonna 2023.

Arvioinnin perusteella osa avustusta hakeneista yhteisöistä ei täytä kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustuksen myöntämisperusteita:

  • Osuuskunta Vastapainon säännöissä on maininta, jossa todetaan, että tilivuoden ylijäämää voidaan käyttää ”osuuskunnan päättämällä tavalla jäsenille tai osuuskunnan omiin tarkoituksiin”. Näin ollen Osuuskunta Vastapaino tulkitaan voittoa tavoittelevaksi yhteisöksi.
  • Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistys ry:n katsotaan olevan tällä hetkellä niin vakavarainen, että yleisavustukselle ei ole tarvetta.
  • Pispalan musiikkiyhdistys ry sai 2023 Pispala Folk -tapahtumaan avustusta 5 000 euroa Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustuskokonaisuudesta (sivistys- ja kulttuurilautakunta 24.1.2023, § 9). Yhdistyksen muu toiminta on verrattain pienimuotoista ja sen katsotaan soveltuvaksi paremmin kulttuurin kerta-avustuksen piiriin.
  • Sirkum Polariksen, Suomen Nyrkkeilymuseoyhdistys ry:n, Tampereen arkkitehtuuri- ja muotoiluyhdistys TAD ry:n sekä Vuolas-kollektiivi ry:n toiminta on verrattain pienimuotoista. Näiden yhdistysten toiminnan katsotaan soveltuvaksi paremmin kulttuurin kerta-avustuksen piiriin.
  • Tampere Flute Fest on yksittäinen tapahtuma ja sen katsotaan kuuluvan paremmin kulttuurin kerta-avustuksen piiriin.

 

Yleisavustuksen piiristä poistettujen yhteisöjen on mahdollista hakeutua yleisavustuksen piiriin jatkossa, mikäli niiden tilanne muuttuu ja toiminta täyttää yleisavustusten myöntöperusteet.

Yhteisöjen on mahdollista hakea erikseen kulttuurin kerta-avustusta yleisölle suunnatun, yksittäisen tapahtuman, tapahtumasarjan tai projektin toteuttamiseen. Kerta-avustusta myönnetään yhdelle toimijalle pääsääntöisesti kerran vuodessa ja haku on jatkuva.

Koko kylän piha ry, Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ry, Pispalan kulttuuriyhdistys ry, Tampereen Taiteilijaseura ry ja Tampere-seura ry saavat tiloja vastikkeetta käyttöönsä. Pispalan saunayhdistys ry:llä ja Tampereen Taiteilijaseura ry:llä on myös käytössään kaupungin tiloja, joista he maksavat Kulttuurin palveluryhmälle osittaista vuokraa. Kulttuurin palveluryhmällä on kyseisistä tiloista vuokrasopimus Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän (Kitia) kanssa, jolle Kulttuurin palveluryhmä maksaa tilojen kokonaisvuokrat laskua vastaan. Tila-avustukset siis määräytyvät joko Kitian määrittämien kokonaisvuokrien mukaan tai kokonaisvuokran ja toimijan maksaman vuokran erotuksesta. Vuokrissa mahdollisesti tapahtuvat muutokset huomioidaan vuosittain kulttuurin palveluryhmän talousarvion kehyksessä lisäyksenä tai vähennyksenä.

Livelaboratorio Tampere Oy:n / G Livelab Tampereen yleisavustus myönnetään ehdollisena siten, että avustusta ei saa käyttää miltään osin ravintolatoimintaan. Livelaboratorio Tampere Oy:n on järjestettävä kirjanpitonsa niin, että avustuksen käyttöä voidaan yksiselitteisesti ja eroteltuna tarkastella kirjanpidosta. Mikäli myöhemmin selviää, että avustusta on käytetty ravintolatoimintaan, yleisavustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin..

Hakemusasiakirjoja liitteineen voi pyytää nähtäväksi sekä kysyä lisätietoja päätöksen valmistelusta tapahtumakoordinaattori Venla Moisalalta (etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 800 4836).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustukset ja tila-avustukset jaetaan liitteenä olevan esityksen mukaisesti kulttuurin palveluryhmän kustannuspaikalta 137010, sisäinen tilaus 23917, kulttuuri- ja taideyhteisöjen avustukset. Tila-avustukset maksetaan kustannuspaikalta 137011.

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2023 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tapahtumakoordinaattori Venla Moisala ja johtava koordinaattori Anna Szalay olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Esittelijä teki seuraavat korjaukset perustelutekstiin:

1. Avustamisen periaatteet ja arviointikriteerit -osion toiseksi viimeinen kappale muutettiin muotoon:

"Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi Tampereen kaupungin yleis- tai tila-avustusta saavat yhdistykset ja yhteisöt eivät saa tehdä yhteistyötä Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, mahdollinen tila-avustus evätään ja yleisavustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin."

2. Avustusesitys-osion toiseksi viimeinen kappale muutettiin muotoon:

"Livelaboratorio Tampere Oy:n / G Livelab Tampereen yleisavustus myönnetään ehdollisena siten, että avustusta ei saa käyttää miltään osin ravintolatoimintaan. Livelaboratorio Tampere Oy:n on järjestettävä kirjanpitonsa niin, että avustuksen käyttöä voidaan yksiselitteisesti ja eroteltuna tarkastella kirjanpidosta. Mikäli myöhemmin selviää, että avustusta on käytetty ravintolatoimintaan, yleisavustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin."

Puheenjohtaja hyväksyi muutetun tekstin asian käsittelyn pohjaksi.

Tiedoksi

Hakijat, Teemu Irri, Marianna Lehtinen, Eija Koivusalo, Piia Karkkola, Irma Puttonen, Tiina Kuivalainen, Minnakaisa Kuivalainen, Susanna Lundström, Marjo-Riitta Saloniemi, Päivi Lehtinen, Anna Szalay, Eerika Hällström, Jaakko Laurila, Venla Moisala, Juha Ahonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.